Divi cilvēki miruši no ievainojumiem, kurus guva, kad policija sestdien Kosovas galvaspilsētā Prištinā pielietoja spēku pret demonstrāciju, kurā tika pieprasīta tūlītēja neatkarība no Serbijas.
Vismaz 72 cilvēki, ieskaitot deviņus policistus, vērsās pēc medicīniskās palīdzības, kad policija pret demonstrantiem pielietoja asaru gāzi un gumijas lodes.

Uz protestu aicināja kustība "Vetevendosje" ("Pašnoteikšanās"), kas arī agrāk rīkojusi vardarbīgas demonstrācijas. Organizācija svētdien paziņoja, ka pēc demonstrācijas arestēts tās līderis Albins Kurti.

Starptautiskās policijas komisārs Kosovā Stīvens Kērtiss par vardarbību apsūdzēja protestētājus, taču apsolīja veikt "caurredzamu izmeklēšanu" par cilvēku nāvi.

Policija nekavējoties reaģēja ar spēku, kad aptuveni 2500 cilvēku liels pūlis izlauzās cauri barjerām, kas bija uzstādītas, lai viņus atturētu tādā attālumā, ka nevar ar akmeņiem apmētāt policistus.

Radikālā "Vetevendosje" pieprasa tūlītēju atdalīšanos no Serbijas.

Sestdien kustība protestēja pret ANO īpašā sūtņa Kosovas jautājumos Marti Ahtisāri priekšlikumiem par provinces nākotnes statusu, kas realizēšanas gadījumā izbeigtu Belgradas suverenitāti pār provinci.

Plānu Serbija noraidījusi un to pozitīvi novērtējuši Kosovas albāņu līderi, taču "Vetevendosje" plānu uzskata par pārāk netiešu un to saniknojušas jaunas sarunas starp Prištinu un Belgradu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!