ASV pirmdien paziņoja, ka noslēgusi vienošanos ar Ziemeļkoreju senajā strīdā par finansiālajām sankcijām, paverot ceļu progresam sarunās par Phenjanas kodolieroču programmu.
Tiks atbloķēti visi 25 miljoni dolāru, kas kopš 2005.gada iesaldēti Makao bankas kontos sakarā ar apsūdzībām naudas atmazgāšanā, pavēstīja ASV galvenais sarunu vedējs Kristofers Hils.

"Mēs uzskatām, ka šis ir pamats risinājumam. Mēs uzskatām, ka šī lieta ir atrisināta un tagad mēs varam ķerties pie pārējām problēmām, kuru ir daudz," sacīja Hils.

Paziņojums izskanēja īsi pirms jaunās sešpusējo sarunu kārtas sākuma Pekinā, kuru mērķis ir Ziemeļkorejas kodolprogrammas likvidācija.

Phenjana bija apgalvojusi, ka tā nepiekritīs īstenot 13.februārī sarunās panākto vienošanos par kodolprogrammas pārtraukšanu, ja netiks atrisināts jautājums par finansiālajām sankcijām.

Saskaņā ar 13.februārī Pekinā noslēgto līgumu Phenjana piekrita spert pirmos soļus kodolprogrammas apturēšanā apmaiņā pret energoresursiem un cita veida ekonomisko palīdzību.

Sarunās ar ASV, Dienvidkoreju, Japānu, Ķīnu un Krieviju Phenjana piekrita 60 dienu laikā slēgt Jonbjonas piecu megavatu kodolreaktoru un ielaist valstī starptautiskos inspektorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!