Svētdien pie Japānas krastiem reģistrēta spēcīga 6,9 balles stipra zemestrīce, kurā gājis bojā viens cilvēks, bet vairāk nekā 100 cilvēku guvuši ievainojumus, ziņo amatpersonas.
Pirmajam pazemes grūdienam Honsju salā sekoja vairāki pēcgrūdieni, kuros sabruka desmitiem ēku un iedzīvotāji bija spiesti meklēt glābiņu pagaidu patvertnēs.

Japānas Meteoroloģiskā aģentūra sākotnēji novērtēja zemestrīces stiprumu ar 7,1 balli, bet vēlāk pārskatīja savu novērtējumu.

Aģentūra pēc divām stundām arī atcēla cunami brīdinājumu Noto pussalai, jo piekrastē bija vērojami tikai nelieli viļņi.

Zemestrīcē gājusi bojā viena sieviete, kurai trāpīja krītošs akmens bloks. 109 cilvēki tika nogādāti slimnīcā, desmit guvuši smagus ievainojumus.

Vajimas pilsētā, kas zemestrīcē cietusi visvairāk, sabrukušas vairāk nekā 20 ēkas. Dažus ceļus bloķējuši plaši zemes nogruvumi.

Nanao pilsētā izcēlās vairāki ugunsgrēki un ir plīsis maģistrālais ūdensvads. Bez elektroenerģijas palikušas aptuveni 100 mājsaimniecības.

Zemestrīces epicentrs atradās zem jūras dibena aptuveni 300 kilometrus uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas Tokijas. Japānas valdība izveidojusi speciālu zemestrīču informācijas biroju, kas nosūtījis inspektorus uz dabas katastrofas skarto rajonu, lai novērtētu bojājumus.

Japānas Aizsardzības ministrija nosūtījusi karavīru vienības palīdzības sniegšanai cietušajiem rajoniem.

Japāna atrodas četru tektonisko plākšņu saskares vietā un šajā valstī notiek aptuveni 20% visu pasaules spēcīgāko zemestrīču, kas periodiski satricina Tokiju un citas lielākās pilsētas.

Divas spēcīgas zemestrīces svētdien satricināja arī Vanuatu salu Klusajā okeānā īsi pirms pazemes grūdieniem Japānā, taču no turienes pagaidām nav ziņu par bojāgājušiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!