Kādas zviedru pētnieces atklātais, viņasprāt, pirms pieciem gadsimtiem veidotais akmeņu krāvuma labirints izrādījies šokējoša vilšanās - patiesībā to XX gadsimta septiņdesmitajos gados izveidojuši divi zviedru puikas.
Būhusas muzejā šis labirints līdz šim eksponēts kā arheoloģisks atradums no viduslaikiem.

Taču stokholmietis Tomass Karlens pastāstījis laikrakstam "Dagens Nyheter", ka patiesībā šo labirintu Makholmenas salā Zviedrijas austrumu piekrastē 1974.gada vasarā izveidojuši viņi ar draugu Pēteru Vitsu. Ideja viņus aizrāvusi, jo abi nesen redzējuši līdzīgus vēsturiskus atradumus Skansena brīvdabas muzejā.

Abiem 11 gadus vecajiem puikām toreiz bija vajadzīgas veselas divas dienas, lai savāktu simtiem apaļu akmeņu un izvietotu tos uz zemes, veidojot labirintu. "Vienīgais, par ko mēs toreiz domājām, - ka neliksim akmeņus cieši līdzās, lai paši nepakluptu, kad lēkāsim apkārt," atceras Tomass.

Kerstina Olsone - muzeja speciāliste, kuras pārziņā atrodas labirints - uztvērusi satriecošo atklājumu ar veselīgu humoru. "Nu, nekas. Apmeklētājiem tik un tā būs interesanti paskatīties uz labirintu, kāds tas būtu varējis izskatīties vecos laikos," viņa teikusi avīzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!