Eiropas Centrālās bankas prezidents Vims Duisenbergs, retu reizi paužot savas emocijas, jaunās Eiropas vienotās valūtas eiro banknošu un monētu dizaina atklāšanu ceturtdien nodēvējis par vēsturisku momentu, bet pašu eiro - kā Eiropas integrācijas simbolu.
"Pieņemts, ka centrālo banku vadītāji neizrāda savas emocijas vai nesapņo. Varbūt pat viņiem nav emociju un noteikti nav sapņu. Pieņemts, ka viņi runā un domā par cipariem," viņš sacīja uzrunā konferencei, kas veltīta eiro banknošu un monētu prezentācijai.

"Piedodiet, ja es šodien radīšu izņēmumu. Šis ir brīdis, kurā ir klāt vēstures plūsma. Apturēsim to uz mirkli," viņš sacīja.

Duisenbergs sacīja, ka eiro nebūs vienkārši tirgus integrējoša valūta, bet gan Eiropas vienotības varens simbols.

"Eiro ir kas daudz vairāk nekā vienkārši valūta, tas ir Eiropas integrācijas simbols visās šī vārda nozīmēs. Politiskā ziņā eiro ir stabilitātes un vienotības simbols. Kontinenta valstis, kuras gadsimtu gaitā cietušas no kariem, kopā solās uzturēt brīvību, demokrātiju un cilvēktiesības," viņš sacīja.

Eiro banknotes un monētas apgrozībā tiks laistas 2002.gada 1.janvārī - pēc nieka 123 dienām.

Eiropas Centrālā banka pēc iespējas ilgāk novilcināja eiro banknošu un monētu dizaina atklāšanu, lai minimalizētu valūtas viltošanas iespējas. Duisenbergs apsolīja, ka banknotes būs vismodernāk aizsargātās pasaulē.

Kaut gan iedzīvotājiem eiro banknotes nebūs pieejamas līdz 2001.gada 31.decembra pusnaktij, kopš decembra vidus viņiem būs pieejams zināms daudzums eiro monētu.

Septembrī Eiropas Centrālā banka sāks 80 miljonu eiro vērtu kampaņu masu medijos, kuras galvenais uzdevums ir pārliecināties, ka ikviens zinās par eiro ieviešanu un pratīs atšķirt viltojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!