Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien atbalstīja desmit Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministru aicinājumu nosūtīt uz palestīniešu teritorijām starptautiskos miera uzturēšanas spēkus.
"Ir jāizvērtē iespēja nosūtīt [uz palestīniešu teritorijām] ANO pakļautus civilos kārtības uzturēšanas spēkus, policiju un armiju," teikts Eiropas Parlamenta pieņemtā rezolūcijā. Starptautiskie spēki uz palestīniešu teritorijām būtu nosūtami, kad par šādu miera plānu būs panākta vienošanās starp Izraēlu un palestīniešiem, kā arī pašu palestīniešu starpā, uzskata Eiropas Parlamentā.

Ideju par ANO miera spēku izvietošanu okupētajās palestīniešu teritorijās pirmo reizi pieteica 10 ES valstu ministri vēstulē starptautiskās sabiedrības Tuvo Austrumu sūtnim, bijušajam Lielbritānijas premjerministram Tonijam Blēram.

Tomēr Vācijas vadītāji trešdien atteicās pievienoties ES ministru nostājai un norāda, ka darbs pie miera uzturētāju izvietošanas palestīniešu teritorijās neietilpst Blēra mandātā.

Turklāt Berlīne arī kritizē ministrus par viņu apgalvojumu, ka 2003.gada Tuvo Austrumu konflikta noregulējuma projekts "Ceļa karte" ir izgāzies.

Līdzās citiem konflikta atrisinājuma līdzekļiem ir jāapspriež arī ideja par NATO vai ANO pārraudzītu "spēcīgu starptautisko spēku" nosūtīšanu uz palestīniešu teritorijām, uzskata vēstuli parakstījušie ministri.

Vēstuli Blēram parakstīja Francijas, Slovēnijas, Spānijas, Portugāles, Kipras, Bulgārijas, Rumānijas, Itālijas, Grieķijas un Maltas ārlietu ministri.

Ziņas par par ES ārlietu ministru vēstuli parādās vienlaikus ar informāciju par to, ka Blērs vēlētos plašākas pilnvaras Tuvo Austrumu sūtņa amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!