Kopējais iedzīvotāju skaits pasaulē līdz 2050.gadam palielināsies aptuveni 1,5 reizes, sasniedzot 9,1 miljardu, un par pasaules apdzīvotāko valsti līdz tam laikam būs kļuvusi Indija, apsteidzot pašreizējo līderi Ķīnu, prognozē ANO Ekonomisko un sociālo jautājumu nodaļa.
Pēc pusgadsimta demogrāfisko situāciju pasaulē ietekmēs trīs galvenie faktori - kopējā iedzīvotāju novecošanās, dzimstības samazināšanās un AIDS izplatība. Kopējais pasaules iedzīvotāju skaits turpinās palielināties, pateicoties augstajai dzimstībai mazāk attīstītajās pasaules valstīs. Savukārt pasaules attīstītajās valstīs iedzīvotāju skaits praktiski nemainīsies, saglabājoties 1,2 miljardu līmenī.

Vidējais dzimstības koeficients pasaulē līdz 2050.gadam samazināsies līdz 2,05, kamēr pašlaik tas ir 2,65. Gadsimta vidū par pasaules apdzīvotāko valsti kļūs Indija, kuras iedzīvotāju skaits palielināsies par 489 miljoniem, sasniedzot 1,6 miljardus. Savukārt Ķīnā, dzimstības līmenim samazinoties, iedzīvotāju skaits palielināsies tikai par 76 miljoniem un sasniegs 1,4 miljardus.

Trešā apdzīvotākā pasaules valsts 2050.gadā, tāpat kā šobrīd, būs ASV, kur iedzīvotāju skaits sasniegs 395 miljonus.

Vislielākais iedzīvotāju skaita pieaugums nākamo 45 gadu laikā gaidāms pasaules mazāk attīstītajās valstīs, tostarp Ugandā iedzīvotāju skaits palielināsies par 341%, Nigērā - par 260%, Austrumtimorā - par 245%, Kongo - par 243%.

Absolūtos skaitļos vislielākais iedzīvotāju skaita pieaugums pēc Indijas gaidāms Pakistānā - par 147 miljoniem, Nigērijā - par 127 miljoniem un Kongo Demokrātiskajā Republikā - par 120 miljoniem.

Savukārt vislielāko iedzīvotāju skaita samazinājumu piedzīvos Krievija - par 31,5 miljoniem, Ukrainā iedzīvotāju skaits samazināsies par 20 miljoniem, Japānā - par 15,9 miljoniem, Itālijā - par 7,2 miljoniem un Polijā - par 6,6 miljoniem.

Savukārt vislielāko daļu no saviem iedzīvotājiem zaudēs Ukraina - 43%, Gvajāna - 35% un Bulgārija - 34%.

Latvijā iedzīvotāju skaita kritums nākamajos 45 gados būs septītais straujākais pasaulē - par 27%. Lietuvas iedzīvotāju skaits līdz 2050.gadam samazināsies par 25%, bet Igaunijas iedzīvotāju skaits - par 16%, liecina ANO prognozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!