Starptautiskais terorists Osama bin Ladens uztur ciešus kontaktus ar Ķīnas izlūkdienestu, pirmdien raksta Spānijas avīze "El Mundo".
Saūda Arābijā dzimušais miljonārs, kuru ASV uzskata par galveno aizdomās turēto par 11.septembra terora aktu sarīkošanu Ņujorkā un Vašingtonā, pagājušajā gadā vairākas reizes apmeklējis Pekinu. Šādos braucienos viņu pavadījis Ķīnas vēstnieks Pakistānā.

"El Mundo" raksta, ka bin Ladena Pekinas apmeklējumu mērķis bija Afganistānas valdošās islama kustības "Taliban" uzdevumā saņemt no ķīniešiem vismodernāko aizsardzības tehnoloģiju, ko Ķīna savukārt "nozagusi" Lielbritānijai. Laikraksts apgalvo, ka slepenā vienošanās starp talibiem un Ķīnu par iekārtu piegādi tika noslēgta 2001.gada 11.septembrī - tūlīt pēc teroristu nolaupīto lidmašīnu ietriekšanās Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos Ņujorkā un Pentagona ēkā pie Vašingtonas.

Darījumā ir iesaistītas vadošās Ķīnas kompānijas "Huswei Technologies" un ZTE, kuras apgādā ar bruņojumu Ķīnas armiju un Aizsardzības ministriju. Spānijas laikraksts apgalvo, ka šīs kompānijas piegādājušas talibiem raķešu konstatēšanas tehniku un virkni elektronisku pretgaisa aizsardzības iekārtu, kuras izstrādātas Lielbritānijā.

Šīs vienošanās detaļas jau ir zināmas Vašingtonā, kura paudusi lielas bažas par Pekinas un Kabulas sakariem. Kā atklāts brīdinājums Pekinai kalpoja ASV solījums, ka tās netaisās pieciest nevienas pasaules valsts atbalstu teroristiskām organizācijām, "kuras spējīgas nodarīt tik lietu kaitējumu amerikāņu tautai".

Tomēr pagājušajā svētdienā Ķīnas kara lidmašīnas apsolīto tehniku nogādājušas Kabulas lidostā, un tā nekavējoties tika nosūtīta uz rajoniem, pret kuriem ir iespējami ASV triecieni, vēsta "El Mundo".

Laikraksts pauž viedokli, ka iemesls Ķīnas atbalstam talibiem ir meklējams ne tikai tradicionāli saspringtajās attiecībās starp Pekinu un Vašingtonu. Apmaiņā pret Afganistānas aizsardzības stiprināšanu "Taleban" apsolījusi Ķīnai slēgt vairākas militāras nometnes, kurās tika gatavoti islama fundamentālisti, kuri vairoja separātisku noskaņojumu Ķīnas ziemeļu provincēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!