Opozīcijas līderis un bijušais Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien atzina, ka pirms divām nedēļām Izraēla devusi gaisa triecienu Sīrijai un ka viņš to atbalstījis.
Jau iepriekš Damaska bija paziņojusi, ka tās pretgaisa aizsardzības spēki agrā 6.septembra rītā atklājuši uguni uz izraēliešu lidmašīnām, kas nometušas bumbas dziļi Sīrijas teritorijā, taču Izraēlas valdība līdz šim šādas operācijas faktu nav apstiprinājusi.

Nekliedējot izskanējušos dažādos pieņēmumiem par trieciena mērķi, Netanjahu pavēstīja, ka sniedzis premjerministram Ehudam Olmertam operācijas veikšanai savu atbalstu.

"Kad premjerministrs dara kaut ko, kas, manuprāt, ir svarīgs un nepieciešams Izraēlas drošībai [..], es sniedzu savu atbalstu. Un arī šoreiz jau no paša sākuma šajā jautājumā es biju partneris un sniedzu savu atbalstu," intervijā televīzijas kanālam "Channel 1" teica opozīcijas līderis, kas regulāri katru mēnesi tiekas ar Olmertu, bieži pārrunājot svarīgākos diplomātijas un drošības jautājumus.

Uz jautājumu, vai viņš personīgi apsveicis premjeru ar veiksmīgo operāciju, Netanjahu atbildēja ar "jā", taču atteicās sniegt sīkākas ziņas par šo gaisa spēku reidu.

Starptautiskajā presē izskanējušas dažādas spekulācijas par iespējamo trieciena mērķi, piemēram, apgalvojumi, ka izraēliešu lidmašīnas "F-15" bombardējušas rūpnīcu Sīrijas ziemeļos, kurā glabājas Ziemeļkorejas kodolmateriāli.

Taču vienīgā pusoficiālā informācija, kas līdz šim izskanējusi, ir kādas anonīmas ASV amatpersonas teiktais, ka uzbrukums bijis brīdinājums Damaskai, lai liktu saprast, ka jāpārtrauc atbalsta sniegšana bruņotajam Libānas šiītu grupējumam "Hezbollah".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!