Glābēju vienības piektdien atradušas divus pazudušas krievu kanoe ekspedīcijas locekļus, kuri gandrīz trīs nedēļas bija izdzīvojuši bez pārtikas nomaļās aizās Ķīnas rietumos.
Televīzijas demonstrētajās ainās redzams izdzīvojušais Aleksandrs Zverevs, kurš, noaudzis ar bārdu un izkāmējis, izkāpj no Ķīnas armijas helikoptera. Viņam joprojām galvā bija balta kanoe ķivere un mugurā dzeltenzila glābšanas veste.

Zverevs Krievijas telekanālam "Vesti-24" telefoniski pastāstīja, ka, viņaprāt, visi pārējie pieci viņa biedri ir miruši. Taču dažas stundas vēlāk Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija paziņoja, ka atrasts vēl viens izdzīvojušais, 29 gadus vecais Andrejs Pautovs.

Intervijā Zverevs pastāstīja, ka apgāzušās abas kanoe laivas, iemetot tajās braukušos cilvēkus mutuļojošajā upē.

"Cilvēks nespēj cīnīties ar ūdeni ilgu laiku. Viņš spēj cīnīties dažas minūtes, un tad spēki izsīkst," sacīja Zverevs. "Viņu var glābt tikai brīnums."

Pēc viņa teiktā, vispirms apgāzies kanoe ar diviem cilvēkiem. Sekojošais četru cilvēku kanoe apgāzušos laivu ieraudzījis pārāk vēlu, un vienīgais, ko viņi varējuši izdarīt, bijis izvilkt līķus no ūdens un noguldīt upes krastā.

Viņi pēc tam turpinājuši ceļu, taču apgāzies arī otrais kanoe.

Pēc Zvereva domām, viņš izdzīvojis tāpēc, ka iekritis mierīgā ūdenī un izsviests krastā.

Krievi savu ceļojumu pa Jurunkašas upi Sjiņdzjanas provincē sāka augusta vidū, taču līdz 2.septembrim nebija sasnieguši savu ķīniešu tulku Hotaņā, kā tas bija plānots, un tika sacelta trauksme.

Glābēji trīs līķus atrada pagājušajā nedēļas nogalē.

Upes posms, pa kuru brauca krievi, bija nomaļš un kartē neatzīmēts, sacīja Zverevs.

"Man no pirmās dienas bija skaidrs, ka mēs nespēsim veikt izvēlēto maršrutu," viņš sacīja. "Tas bija visgrūtākais upes posms, un, ja traģēdija nebūtu notikusi tad, kad tā notika, tā notiktu nākamajā dienā."

Zverevs 20 dienas bez pārtikas dzīvoja alā un katru dienu kāpa uz aizas augšmalu, lai piesaistītu glābēju uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!