Pret bijušo Pakistānas premjerministri Benaziru Bhuto vērstā sprādzienu sērijā Karači nogalināti vismaz 125 cilvēki.
Bhuto ceturtdien atgriezās dzimtenē pēc astoņiem trimdā pavadītiem gadiem, kaut arī islāmisti bija draudējuši ar uzbrukumiem.

Sprādzieni nogranda cilvēku pūlī, kad Bhuto policijas konvoja pavadībā tika vesta cauri Karači, lai tiktos ar atbalstītājiem.

Karači bija sapulcējušies aptuveni 250 000 cilvēku, lai sagaidītu bijuši premjerministri un lielākās opozīcijas partijas līderi.

Uzbrukumā cietušas divas policijas automašīnas, kas pavadīja kravas automašīnu, kurā atradās Bhuto un viņas pavadītāji. Pati Bhuto sprādzienos nav cietusi.

Sprādzienos nogalināti vismaz 125 cilvēki un vēl ap 260 ievainoti.

Sprādzieni nogranda brīdi pēc pusnakts, vairāk nekā 10 stundas pēc Bhuto atgriešanās Pakistānā.

Pakistānas valdība bija norīkojusi aptuveni 20 000 policistu un karavīru Bhuto aizsardzībai.

Pēc ierašanās bijusī premjerministre tikās ar atbalstītājiem un vairākas stundas atradās atklātā vietā kravas automašīnā, ignorējot policijas brīdinājumus turēties aiz ložu necaurlaidīgā stikla.

Pagaidām neviens nav uzņēmies atbildību par uzbrukumiem, bet ar "Al Qaeda" saistīti kaujinieki, neapmierināti par Bhuto atbalstu ASV karam pret terorismu, draudēja viņu nogalināt.

Bhuto atgriežas Pakistānā pēc ASV atbalstītas vienošanās par varas dalīšanu ar prezidentu Pervezu Mušarafu, vienlaicīgi Bhuto garantējot amnestiju apsūdzībās korupcijā.

Atbildē Bhuto partija atbalstīja Mušarafa atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā uz trešo termiņu.

Bhuto Pakistānas premjerministres amatā atradās divas reizes - astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados. Viņas pēdējā valdība 1996.gadā krita korupcijas apsūdzību dēļ, un trīs gadus vēlāk viņa pameta Pakistānu.

Neskatoties uz apsūdzībām par vairāk nekā miljarda ASV dolāru izšķērdēšanas no valsts kases un neseno sadarbību ar nepopulāro Mušarafu, Bhuto ir ļoti liels atbalstītāju daudzums Pakistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!