Kopš ASV un Lielbritānijas militāro triecienu sākuma Afganistāna naktī uz ceturtdienu cietusi šimbrīžam smagākos zaudējumus. Tiek lēsts, ka kopumā šajā naktī dzīvību zaudējuši aptuveni 130 cilvēku.
Pēc Pakistānā bāzētās aģentūras "Afghan Islamic Press" (AIP) ziņām, uzlidojumos Dželalabadas apkaimei nogalināti vairāk nekā 100 Kuramas ciema mierīgie iedzīvotāji.

Dželalabadā nogādāti 12 ievainotie no šā ciema, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no pilsētas, un viņu tuvinieki stāstījuši, ka nakts laikā Kurama bombardēta trīs reizes.

Kā paziņojis Afganistānas islama kustības "Taleban" valdības vēstnieks Pakistānā, mulla Abduls Salams Zaīfs, Dželalabadas tuvumā uzlidojumos naktī esot sagrauta mošeja.

Vismaz 28 civiliedzīvotāji gājuši bojā nakts uzlidojumos galvaspilsētai Kabulai un Kandahārai Afganistānas dienvidos.

AIP ziņoja, ka kādā Kabulas mājā ietriekusies raķete, nogalinot 10 mierīgos iedzīvotājus.

Kā aģentūru DPA informēja talibu Aizsardzības ministrijas amatpersona, nakts laikā uz dažādiem Kabulas rajoniem raidītas 20 raķetes, bet lielākā daļa to nav trāpījušas mērķī un nokritušas tuvējos kalnos. Talibu pretgaisa aizsardzības spēki atbildēja uz uzlidojumiem, tomēr netiek ziņots, ka kopš ASV un Lielbritānijas uzlidojumu sākuma tie būtu trāpījuši kādai lidmašīnai.

Kandahārā, kur atrodas "Taleban" valdības mītne, pēc talibu datiem, nogalināti vismaz 18 civiliedzīvotāji un ievainoti vēl 30 cilvēki. Pilsētu pamet simtiem civiliedzīvotāju.

Pēc AIP ziņām, raķešu triecieni doti militārajam centram Kandahārā un talibu bāzei Šamšedā, Nangarharas provincē.

Afganistānas opozicionārās Ziemeļu alianses spēki pēdējās diennakts laikā ir pavirzījušies Herātas pilsētas virzienā un agrā ceturtdienas rītā ieņēmuši Goras provinces administratīvo centru Čahčarānu, kas ir svarīga pilsēta valsts rietumos ceļā uz Kabulu, aģentūrai "Reuters" telefoniski paziņoja opozīcijas spēku amatpersona Seijeds Nasirs Ahmads Alavi.

Alianse izmanto izdevības, ko tai devuši amerikāņu un britu triecieni talibu objektiem.

Ja ziņojums par pilsētas ieņemšanu atbilst patiesībai, tad opozīcijas spēki var virzīties uz trijiem talibu varas centriem - Kabulu austrumos un Herātu vai Kandahāru dienvidos.

"Taleban" gan noliedz ziņas par opozīcijas panākumiem un Čahčarānas zaudējumu.

Talibu vēstnieks Pakistānā Zaīfs ceturtdien preses konferencē noliedza arī Rietumu mediju izplatīto informāciju, ka pirmajos uzbrukumos Kandahārai esot nogalināti divi islama kustības galvas, mullas Mohamada Omara ģimenes locekļi. "Visi afgāņi ir viņa radinieki," viņš paziņoja, un uzsvēra, ka arī pats Omars nav cietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!