ASV vadītie pretterorisma spēki Afganistānā veic savas misijas ar panākumiem un "saskaņā ar plānu", ceturtdienas vakarā preses konferencē paziņoja ASV prezidents Džordžs Bušs.
Ceturtdien pagāja viens mēnesis kopš 11.septembra terora aktiem, kuros divas teroristu nolaupītas lidmašīnas sagrāva Pasaules tirdzniecības centra torņēkas Ņujorkā, viena taranēja Pentagonu un vēl viena nogāzās Pensilvānijā. ASV svētdienas vakarā sāka aviācijas triecienus pret Afganistānu pēc tur valdošās kustības "Taleban" atteikšanās izdot Osamu bin Ladenu un viņa teroristu tīklu "Al Qaeda", kurus ASV vaino 11.septembra terora aktos.

"Mēs esam daudz panākuši viena mēneša laikā," sacīja Bušs. Viņš uzsvēra, ka ASV vadītajiem spēkiem ir izdevies iznīcināt Osamas bin Ladena teroristu nometnes un vājināt Afganistānā valdošo kustības "Taleban" režīmu, kas aizsargā bin Ladenu.

"Mēs esam iznīcinājuši teroristu mācību nometnes, sagrāvuši viņu komunikācijas, vājinājuši "Taleban" armiju un iznīcinājuši lielāko daļu viņu pretgaisa aizsardzības ieroču," uzsvēra prezidents.

"Mēs veicam ilgstošu kampaņu, lai padzītu teroristus no viņu apslēptajām alām un nodotu viņus tiesai. Visas misijas tiek izpildītas saskaņā ar plānu militārajā frontē," sacīja Bušs.

Prezidents apstiprināja, ka ASV valdībai ir izteikti "vispārīgi" draudi, ka pret valsti dažu dienu laikā var tikt vērsti jauni teroristu uzbrukumi. "Kamēr draudi turpinās, mēs speram visus iespējamos soļus, lai aizsargātu mūsu valsti no briesmām," sacīja Bušs.

Viņš uzsvēra, ka nav konkrētu izlūkošanas datu par ticamiem teroristu draudiem pret "konkrētu ēku, iekārtām vai pilsētu". Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ceturtdien paziņoja, ka ASV ir iespējamu jauni terora akti dažu nākamo dienu laikā.

Prezidents sacīja, ka globālais karš pret terorismu "notiks tiks ilgi, cik vajadzīgs, lai nodotu tiesai "Al Qaeda"". "Tas var notikt rīt, tas var notikt pēc mēneša, tas var ilgt gadu vai divus. Tomēr mēs gūsim virsroku," piebilda Bušs.

Viņš paziņoja, ka gadījumā, ja "Taleban" izdotu Osamu bin Ladenu, ASV "pārskatītu" militāros triecienus pret talibiem. "Jums vēl ir otra iespēja. Izdodiet viņu - un viņa līderus, vietniekus un citus neliešus un noziedzniekus līdz ar viņu," aicināja Bušs.

Prezidents aicināja visus ASV bērnus ziedot pa vienam dolāram Sarkanā Krusta pārraudzītam īpašam fondam, lai nodrošinātu pārtiku un medikamentus Afganistānas bērniem.

Bušs sacīja, ka ir pārsteigts par naidu, kuru daudzi cilvēki islāma pasaulē izjūt pret ASV. "Kā lielākā daļa amerikāņu, es vienkārši nespēju tam noticēt, jo es zinu, cik labi mēs esam," sacīja ASV prezidents.

"Mums labāk jāpasakaidro cilvēkiem Tuvajos Austrumos, piemēram, to, ka mēs nekarojam pret islāmu vai musulmaņiem. Mēs neuzskatām par atbildīgu nevienu reliģiju. Mēs cīnāmies pret ļaunumu," sacīja ASV prezidents.

Viņš uzsvēra, ka 11.septembra terora akta rīkotāji "ir nolaupījuši dižu reliģiju, lai attaisnotu savus ļaunos darbus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!