Lai gan jaunākie dati par ar HIV inficēšanās gadījumiem Baltijas valstīs ir relatīvi zemāki nekā iepriekš, tomēr situācija Igaunijā, Latvijā un Lietuvā "joprojām raisa bažas", secināts Eiropas Savienības (ES) narkotiku aģentūras (EMCDDA) jaunākajā ziņojumā par situāciju narkomānijas problēmas jomā Eiropā.
Saskaņā ar pētījumā izmantotajiem 2003.gada datiem par Latviju aptuveni 10% no narkotiku injicētājiem Latvijā ir inficēti ar HIV. No Baltijas valstīm AIDS sastopamība kļuvusi retāka Latvijā, kur 2005.gadā, rēķinot uz miljons iedzīvotājiem, ir reģistrēti 23 jauni gadījumi, kas ir mazāk, salīdzinot ar 2004.gadā reģistrēto maksimumu - 26 jauniem gadījumiem uz miljons iedzīvotājiem.

Saskaņā ar 2005.gada datiem Eiropā no jauna ar HIV ir inficējušies 3500 intravenozo narkotiku lietotāji. HIV pārnešanas rādītāji intravenozo narkotiku lietotāju vidū vairumā ES valstu 2005.gadā ir bijuši zemi.

Lai gan intravenoza narkotiku lietošana vairs nav galvenais HIV pārnešanas ceļš, EMCDDA lēš, ka 2005.gadā ES aptuveni 3500 no jauna konstatētie inficēšanās gadījumi ar HIV tomēr ir narkotiku injicēšanas sekas. No ziņojuma izriet, ka ES dzīvo no 100 000 līdz 200 000 ar HIV inficētu indivīdu, kas kādreiz mūžā ir injicējuši narkotikas.

Kopumā pētījumā norādīts, ka Eiropā pēc vairāk nekā desmit gadus ilguša narkotiku lietošanas pieauguma pašlaik situācija kļūst stabilāka - samazinājies vidējā heroīna izplatība un injicēšana, kā arī stabilizējušies kaņepju lietošanas rādītāji. Tomēr pieaudzis kokaīna lietotāju skaits, un saglabājas liels narkotiku izraisītu nāves gadījumu skaits.

Gandrīz ceturtdaļa visu ES pieaugušo jeb aptuveni 70 miljoni iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem kādreiz ir pamēģinājuši kaņepes, un aptuveni 7% jeb 23 miljoni ir lietojuši kaņepes pēdējā gada laikā. Lai gan kaņepes joprojām ir Eiropā izplatītākā nelegālā narkotika un vēsturiski kaņepju izplatības līmenis ir augsts, dati par jaunākajām tendencēm ļauj raudzīties nākotnē ar "piesardzīgu optimismu", vēsta ziņojums. Saskaņā ar 2003.gada datiem Latvijā kaņepes vecumā no 15 līdz 24 gadiem ir lietojuši aptuveni 13% iedzīvotāju.

Šī gada precizētās EMCDDA aplēses liecina, ka 2007.gadā kokaīnu ir lietojuši aptuveni 4,5 miljoni eiropiešu. Salīdzinoši pērn kokaīnu bija lietojuši 3,5 miljoni eiropiešu. Līdz ar to kokaīna lietošanas vispārējā izplatība pieaug.

Lai gan valstu vidū valda lielas atšķirības, jaunie dati apstiprina, ka kokaīns ir Eiropā iecienītākā stimulējošā narkotiskā viela un otra izplatītākā nelegālā narkotiskā viela tūlīt aiz kaņepēm - kokaīns apsteidz gan ekstazī, gan amfetamīnus. EMCDDA lēš, ka kokaīnu kādreiz ir pamēģinājuši aptuveni 12 miljoni eiropiešu jeb 4% no visiem pieaugušajiem. Aptuveni 2 miljoni ir lietojuši kokaīnu pēdējā mēneša laikā.

Saskaņā ar 2003.gada datiem amfetamīnus un ekstazī ir lietojuši 3% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Dati par kokaīna lietošanu Latvijā pētījumā nav pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!