Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis piektdien panāca vienbalsīgu vienošanos par Eiropas globālās satelītnavigācijas sistēmas "Galileo" projekta nākotni, kas vairo optimismu attiecībā uz projekta īstenošanu.
"[ES] prezidentūra paziņo, ka ir izdevies panākt vienošanos starp visām delegācijām bez izņēmuma," paziņoja ES prezidējošās valsts Portugāles transporta ministrs Mariu Linu.

"Mēs vienmēr esam uzskatījuši, ka šī Eiropai tik nozīmīgā projekta īstenošanai vislabāk ir būt vienotiem," piebilda politiķis.

Kā ziņots, ES finanšu ministri vienojās iedalīt projektam 2,4 miljardus eiro (1,7 miljardus latu), izmantojot neizlietotos 1,6 miljardus eiro (1,1 miljardu latu), kas ES budžetā paredzēti lauksaimniecības subsīdijām.

"Galileo" projekts salīdzinājumā ar sākotnējo plānu ir aizkavējies par pieciem gadiem, un līdz šim izmēģināts viens satelīts no trim plānotajiem.

"Galileo" ir ES mēģinājums radīt pašai savu satelītu radionavigācijas sistēmu civilām vajadzībām. Sistēma būtu pilnīgi neatkarīga no ASV izveidotās globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS), kas sākotnēji radīta militāriem nolūkiem.

Savukārt atsevišķi analītiķi iepriekš paziņoja, ka projekts ir pārāk dārgs, un pauda šaubas saistībā ar tā spēju aizvietot GPS, tostarp EK rūpniecības un uzņēmējdarbības komisārs Ginters Ferhoigens projektu nosauca par "stulbu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!