Pirmās miera sarunas pēdējo septiņu gadu laikā starp Izraēlu un palestīniešiem trešdien sākās ar nesaskaņām – palestīnieši pieprasīja pārtraukt apmetņu būvniecību Palestīnas teritorijā, savukārt Izraēla pieprasa izvērst cīņu pret nemierniekiem, raksta "Reuters".
Sarunas sākušās divas nedēļas pēc ASV rīkotās Tuvo Austrumu miera konferences Anapolisā. Abu pušu sarunvežu uzdevums ir panākt vienošanos par Palestīnas nākotni līdz ASV prezidenta Džordža Buša prezidentūras termiņa beigām 2009.gada janvārī, taču tas varētu izrādīties sarežģīti.

Trešdienas sarunu posms bija paredzēts bāzes izveidei, uz kuras pamata turpināt detalizētas sarunas par nozīmīgākajiem jautājumiem, tajā skaitā par robežām un Jeruzalemes un palestīniešu bēgļu nākotni. Tā vietā tikšanās laikā dominēja Palestīnas prasība pret Izraēlu pārtraukt jaunu māju būvniecību okupētajās teritorijās pie Jeruzalemes, kā arī bažas par Izraēlas militārajām aktivitātēm "Hamas" kontrolētajā Gazas joslā.

Palestīnieši arī norādījuši, ka sarunu turpmākais liktenis ir atkarīgs no Izraēlas reakcijas uz prasību par būvniecības pārtraukšanu, tomēr vēl nav pieļāvuši iespēju izstāties no sarunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!