Globālā sasilšana 2007.gadā izraisījusi rekordlielu dabas katastrofu skaitu, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 20%, bet gada laikā no dabas katastrofām cietušo cilvēku skaits sasniedzis 270 miljonus, teikts ceturtdien izplatītajā Starptautiskās Sarkanā Krusta federācijas ziņojumā.
"Līdz 10.oktobrim federācija jau ir reģistrējusi 410 dabas katastrofas. No tām 56% ir saistīti ar laika apstākļiem, un tas atbilst vispārējai tendencei - ar klimata izmaiņām saistīto katastrofu skaita pieaugumam," norāda ziņojuma autori.

Visā 2006.gadā Sarkanais Krusts reģistrēja 427 dabas katastrofas, kas, savukārt salīdzinot ar 2004.gadu, bija pieaugums par 70%.

"Šie skaitļi atspoguļo pēdējo gadu tendenci," preses konferencē Ženēvā uzsvēra Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Marku Nisala. "Daļēji bēdīgo statistikas datu pieaugumu var izskaidrot ar to, ka ziņojumu sagatavošana par mazākām dabas katastrofām ir kļuvusi rūpīgāka."

No dabas katastrofām īpaši cieš sabiedrības mazaisargātās grupas - sievietes, invalīdi, vecie cilvēki un mazākumtautības.

Kā piemēru ziņojuma autori min aklos, kurlos un paralizētos cilvēkus, kas pašu spēkiem nespēj izvairīties no dabas katastrofu radītajām briesmām, kā arī analfabētus, kas nevar apjēgt evakuāciju plānos sniegto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!