Āfrikas reģionālais tribunāls ceturtdien uzdeva Zimbabvei apturēt fermeru zemju sagrābšanu, tādējādi dodot triecienu prezidenta Roberta Mugabes īstenotajai politikai.
No trīs locekļiem sastāvošais Dienvidāfrikas Attīstības kopienas (SADC) tribunāls vienbalsīgi lēma par labu fermerim Maikam Kempbelam, kurš vērsās tiesā, lūdzot apturēt viņa ģimenes zemju konfiskāciju.

Kempbels šonedēļ Namībijas galvaspilsētā Vindhukā izvietotajā tiesā iesniedza steidzami izskatāmu prasību, norādot, ka Zimbabvē izsmēlis visas tiesiskās iespējas. Advokāti, kas pārstāvēja Zimbabvi, viņa argumentus gan noraidīja.

"Tribunāls izsniedz pagaidu lēmumu līdz pamatlietas izšķiršanai un uzdod Zimbabves Republikai atturēties no jebkādiem soļiem (..), padzenot no dzīvesvietas vai kavējot ar augļiem izmantot fermu, kas pazīstama kā Karmelas kalns," teikts tribunāla spriedumā.

Lieta pēc būtības tiks izskatīta 22.janvārī.

Mugabes valdība, kas bieži tiek apsūdzēta cilvēktiesību pārkāpumos, politiskās opozīcijas apspiešanā un ekonomikas graušanā, kopš 2000.gada ir atsavinājusi tūkstošiem baltajiem fermeriem piederošo fermu, to zemes izdalot melnādainajiem iedzīvotājiem.

SADC, kas apvieno 14 Āfrikas valstis, tostarp arī Zimbabvi, cenšas uzstāties kā starpnieks, lai atrisinātu šīs Dienvidāfrikas valsts politisko un ekonomisko krīzi, kas apdraud visa reģiona stabilitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!