Pāvests Benedikts XVI izveidojis īpašu komisiju, kas pētīs, vai svēto kārtā būtu ieceļams no 1939. līdz 1958.gadam pāvesta amatu ieņēmušais Pijs XII, otrdien, atsaucoties uz informētu avotu Vatikānā, vēstī ziņu aģentūra "I-media". Kritiķi Pijam pārmet, ka Otrā pasaules gada gados viņš nav pietiekami iestājies pret nacistu īstenoto ebreju vajāšanu.
"Pāvests nevēlas parakstīt [dokumentu, kas uzsāktu Pija beatifikāciju,] un ir nolēmis uzmanīgi vērot šo sensitīvo jautājumu," norāda avots. "Labākais veids, kā atlikt lēmuma pieņemšanu, ir komisijas izveidošana."

Tā kā Svētā Krēsla un Izraēlas attiecībās joprojām ir manāma spriedze, Pija kanonizēšana šīs attiecības varētu pasliktināt, aģentūrai skaidrojis anonīmais pārstāvis.

Pirmdien Vatikāna pārstāvji lūdza Izraēlu, lai tā sniedz "pozitīvus signālus", ka pāvests var doties vizītē uz Svēto zemi. Par pāvesta vizīti sarunas noris jau kopš 2004.gada, bet vēl pirms tam desmit gadus ebreju valsts un Vatikāna attiecības nomāca nespēja vienoties par Romas Katoļu baznīcas juridisko un finansiālo statusu Izraēlā.

Kaut gan pēc privātas tikšanās ar pāvestu septembrī Izraēlas prezidents Šimons Peress apliecināja, ka Benedikts Izraēlu varētu apmeklēt 2008.gadā, Svētā Krēsla pārstāvis Federiko Lombardi norādīja, ka visi šķēršļi vēl nav nolīdzināti.

Pirmdien Benedikts paziņoja, ka apstiprina vairāku beatifikācijas kandidātu varonīgos tikumus, bet viņu vidū Pija XII nebija.

Daudzi vēsturnieki Pijam pārmeta neiejaukšanos nacistu režīma veiktā holokausta norisē. Savukārt Vatikāns uzsver, ka Pijs Romā palīdzējis ebrejiem paglābties no Hitlera karaspēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!