Kosmosa tūristiem pēc 2009.gada varētu nākties meklēt alternatīvu transportu saistībā ar vietu trūkumu Starptautisko Kosmosa staciju (SKS) apkalpojošajos Krievijas kosmosa kuģos, paziņojis Krievijas kosmosa izpētes aģentūras "Roskosmos" vadītājs Anatolijs Perminovs.
"Tas ir saistīts ar starptautiskajiem līgumiem, kuri noteic, ka no 2009.gada SKS apkalpē jābūt sešiem cilvēkiem, ja tiks pievienoti Eiropas un Japānas zinātniskie moduļi," sacīja Perminovs, piebilstot, ka tādējādi Krievijas kosmosa kuģu un SKS izmantošana kosmosa tūrisma vajadzībām būs "diezgan problemātiska". "Manuprāt, no 2009.gada tūrisms, kāds tas bijis līdz šim, vairs neturpināsies."

Pēc viņa teiktā, pieprasījums pēc ceļojumiem kosmosā pat par pašreiz prasītajām astronomiskajām summām jau tagad ir virs "Roskomos" spējām nodrošināt vietas.

"Kad ir iespējams, mēs piekrītam kosmosa tūristu lidojumiem. Kad šādu ceļojumu vēlas veikt tik daudz cilvēku, mēs nevaram apmierināt visus lūgumus," sacīja Perminovs.

Līdz šim kosmosā pabijuši pieci tūristi - amerikānis Deniss Tito, dienvidafrikānis Marks Šatlvorts, amerikānis Gregorijs Olsens, irāņu izcelsmes amerikāniete Anušeha Ansari un Ungārijā dzimušais ASV miljardieris Čārlzs Simonji. Viņi par lidojumu uz SKS samaksāja līdz 25 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!