Japānā, kur līdz ar sabiedrības novecošanos pieaug gados vecu noziedznieku un noziedznieku invalīdu skaits, tiks būvēti jauni cietumi ar šādiem noziedzniekiem paredzētām ērtībām, piektdien paziņoja Tieslietu ministrijas amatpersona.
Trijos jaunos cietumos būs lifti un uzbrauktuves ratiņkrēsliem. Tualetēs un dušās būs stangas, kur vecīši un invalīdi varēs pieķerties.

Šajos cietumos arī tiks piedāvātas veselīgas maltītes, un starp to darbiniekiem būs aprūpes un rehabilitācijas speciālisti.

Trijās jaunajās ieslodzījuma vietās sodu izcietīs ap 36 cilvēkiem katrā. Tieslietu ministrija cer, ka tās sāks darboties jau šogad.

Japānas cietumos ieslodzīto skaits, kuri vecāki par 60 gadiem, ir pieaudzis no 3,5 tūkstošiem 1997.gadā līdz 8,7 tūkstošiem 2006.gadā. Ieslodzītie invalīdi ir izkliedēti pa dažādiem cietumiem, kur cietumsargiem ir problēmas ar viņu pieskatīšanu.

Nacionālā policijas aģentūra pērn ziņoja, ka cilvēki vecumā virs 65 gadiem sastāda vairāk nekā 10 procentus no visiem Japānā aizturētajiem par noziegumiem, kas ir smagāki par satiksmes noteikumu pārkāpumiem. 1990.gadā šis īpatsvars bija tikai 2,2 procenti.

Japānas masu mediji decembrī ziņoja, ka gados vecu cilvēku izdarītu noziegumu skaits pieaug straujāk par tautas novecošanos. Iespējams, ka šo noziedzības pieaugumu veicina tādu gados vecu cilvēku skaita palielināšanās, kuri dzīvo nošķirti no sabiedrības.

Saskaņā ar Japānas valdības jūnijā publicētu ziņojumu šīs valsts iedzīvotāji noveco straujāk nekā citās valstīs. 2005.gadā ap 20 procentiem Japānas iedzīvotāju bija vecāki par 65 gadiem, un ir gaidāms, ka šis īpatsvars līdz gadsimta vidum divkāršosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!