Otrdienas rītā Neapolē izcēlušās sadursmes starp policiju un protestētājiem, kas bloķē pieeju izgāztuvei, mazinot cerības mierīgā ceļā izbeigt atkritumu krīzi, kas paralizējusi pilsētu un tās apkārtni jau gandrīz divas nedēļas.
Aicinām apskatīt foto galeriju par notikumiem Neapolē!

Kopš atkritumu izvešanas dienests īsi pirms Ziemassvētkiem pārtrauca darbu, jo visas izgāztuves esot pārpildītas, Neapolē un tās apkārtnē sakrājušies aptuveni 100 000 tonnu atkritumu. Varas iestādēm izcēlies strīds ar Pianuras priekšpilsētas iedzīvotājiem, kuri protestē pret vecas izgāztuves atvēršanu viņu rajonā, un nedēļas nogalē jau izcēlās sadursmes ar policiju, kad tā mēģināja likvidēt blokādes uz ceļa, kas ved uz šo izgāztuvi.

Pirmdienas vakarā tūkstošiem protestētāju šķietami guva uzvaru, kad policija atkāpās, un premjerministra Romāno Prodi preses pārstāvis pavēstīja, ka valdība tuvākajās 24 stundās paziņos par radikālu risinājumu.

Taču naktī policija atgriezās, iesaistoties sadursmēs ar simtiem joprojām ielās esošajiem protestētājiem, kas policistus apmētāja ar petardēm. Daži protestētāji tika aizvesti ar ātrās palīdzības mašīnām.

Otrdien ir paredzēta valdības ārkārtas sēde.

Par atkritumu krīzi atbildīgā komisija paziņoja, ka plāni atkal atvērt izgāztuvi tiks īstenoti. Vides ministrs Alfonso Pekoraro Skanio atzinis, ka valdība plānojusi atkal izmantot izgāztuvi, lai arī ierobežotu laika posmu.

Šī ar atkritumiem saistītā krīze, ko Itālijas prezidents, kurš pats ir neapolietis, svētdien raksturoja kā "traģēdiju", nav nekas jauns Neapolei, kurā jau sen pastāv problēmas ar organizēto noziedzību un nabadzību.

Vietējās varas iestādes vairākkārt neveiksmīgi mēģinājušas ieviest atkritumu šķirošanu, kas, pēc vides ekspertu teiktā, lielā mērā palīdzētu atrisināt atkritumu likvidēšanas problēmu. Pēc vairākām pārbaudēm noskaidrots, ka tā ir kļuvusi par ienesīgu biznesu vietējai mafijai "Camorra".

Tikmēr Eiropas Komisija draud Itālijai ar juridiskām darbībām Eiropas tiesā, jo tā nav izpildījusi ES prasības attiecībā uz atkritumu iznīcināšanu, neapdraudot iedzīvotāju veselību un vidi.

Itālijai jādivkāršo pūliņi, lai kaut ko darītu, nevis tikai jārunā par problēmu, "kas velkas jau 14 gadus", pagājušajā nedēļā laikrakstam "La Repubblica" teica ES vides komisārs Stavrs Dims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!