Pakistānas parlamenta un reģionālo asambleju vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušas divas lielākās opozīcijas partijas - atentātā nogalinātās Benaziras Bhuto savulaik vadītā Tautas partija (PPP) un bijušā premjerministra Navaza Šarifa vadītā "Pakistānas Musulmaņu līga - N" (PML-N), liecina līdz šim saskaitīto balsu rezultāti.
Sagaidāms, ka neviena partija 342 vietu parlamentā neiegūs absolūto vairākumu, tomēr ir skaidrs - Bhuto un Šarifa partijām parlamentā būs lielākās frakcijas. Koalīciju vadīs pārstāvis no tās partijas, kurai parlamentā būs visvairāk deputātu.

Pakistānas lielākā birža pozitīvi reaģēja uz ziņām par vēlēšanu mierīgo norisi un to, ka balsošanas laikā nav notikuši pārkāpumi. Tomēr brokeri norāda, Mušarafam naidīgi noskaņots parlaments investorus var darīt nervozus.

Vēlēšanu komisijas neoficiālie rezultāti liecina, ka Šarifa partija negaidīti labus panākumus guvusi Pendžabas provincē, kur tiek ievēlēts vislielākais skaits deputātu.

Visvairāk balsu Sindas provincē ieguvusi Tautas partija, savukārt Ziemeļrietumu pierobežas provincē zaudējumu piedzīvojusi islāmistu partija, šeit panākumus gūstot progresīvajiem un nacionālistu spēkiem.

Līdz plkst. 7.20 pēc Latvijas laika Centrālā vēlēšanu komisija bija apkopojusi neoficiālos datus par 206 deputātu vietām. No tām PPP ieguvusi 65, Šarifa partija - 59, bet līdz šim valdošā Mušarafa atbalstītāju partija "Pakistānas Musulmaņu līga - Q" (PML-Q) - 27 vietas. Pārējās vietas ieņem mazāko partiju un neatkarīgie deputāti.

Mušarafs vēlas, lai koalīciju izveido PPP un PML-Q, bet Šarifa uzvara prezidentam būtu katastrofa, spriež analītiķi.

Deputātu vietas zaudējušas vairākas Mušarafa atbalstītāju partijas prominences.

Parādoties pirmajiem vēlēšanu rezultātiem, pilsētu ielās uzvaras svinībām pulcējās līksmojošie opozīcijas atbalstītāji.

Prezidents vēl pirmdien paziņoja, ka pieņems vēlēšanu rezultātus, lai arī kura partija vēlēšanās gūtu uzvaru un izvirzītu premjera amata kandidātu.

"Es nevēlos konfrontācijas politiku, jo konfrontācijas politika kaitē Pakistānai," sacīja Mušarafs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!