Polija būtu gatava uzņemt savā teritorijā ASV pretraķešu vairoga daļas apmaiņā pret Vašingtonas palīdzību bruņoto spēku modernizēšanā, paziņoja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.
"Ja pretraķešu aizsardzība būs saistīta ar Polijas bruņoto spēku vispārēju modernizāciju un mēs varēsim justies drošībā, tad jā," sacīja Tusks, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Varšava ļaus savā teritorijā izvietot ASV pretraķešu vairoga daļas.

Kā piektdien rakstīja Polijas mediji, sarunas par ASV pretraķešu sistēmas objektu izvietošanu Polijā nonākušas strupceļā, jo Varšava neesot apmierināta ar pēdējo Vašingtonas piedāvājumu.

Varšava atsauca piektdien paredzētās sarunas, ziņo liberālais laikraksts "Gazeta Wyborcza", kas tiek uzskatīts par labi informētu ar valdību saistītos jautājumos.

Sarunu atsākšanās nav paredzētas vismaz līdz 10.martam, kad Polijas premjerministrs Donalds Tusks Vašingtonā tiksies ar ASV prezidentu Džordžu Bušu, norāda "Gazeta Wyborcza".

ASV pašlaik veic sarunas ar Varšavu un Prāgu par iespējamo desmit pārtvērējraķešu izvietošanu Polijā un radaru stacijas būvniecību Čehijā.

Vašingtona apgalvo, ka tas nepieciešams, lai novērstu iespējamos neprognozējamo valstu, piemēram, Irānas uzbrukumus.

Tikmēr Krievija uzskata, ka pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršana rada draudus tās nacionālajai drošībai.

Maskavu tracina arī Rietumu dziļāka iespiešanās tās kādreizējā ietekmes sfērā Austrumeiropā.

Ņemot vērā iespējamos riskus, kurus rada ASV pārtvērējraķešu izvietošana valsts teritorijā, Varšava pieprasa Vašingtonai sniegt atbalstu Polijas bruņoto spēku modernizēšanai.

Varšava vēlas, lai tās pretgaisa aizsardzība tiktu nostiprināta ar "Patriot 3" vai THAAD pretraķešu sistēmām, kā arī pieprasa ilgtermiņa militārās palīdzības paketi 20 miljardu dolāru vērtībā un divpusēja savstarpējās palīdzības līguma slēgšanu.

Atsaucoties uz anonīmiem, labi informētiem avotiem, "Gazeta Wyborcza" raksta, ka Varšava vīlusies pēdējo nedēļu laikā izteiktajā ASV piedāvājumā.

Februāra sākumā Polijas aizsardzības ministrs Radoslavs Sikorskis apmeklēja Vašingtonu, kur paziņoja, ka panākta principiāla vienošanās par palīdzību Polijas bruņoto spēku modernizācijai.

Tomēr viņš piebilda, ka "lielu daļu darba" vēl atlicis veikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!