Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads ceturtdien paziņoja, ka Irāna esot pasaules "lielvalsts numur viens", sākot jaunu asu uzbrukumu iekšējiem kritiķiem, kurus viņš apsūdz par nostāšanos ienaidnieka pusē.
"Visi ir sapratuši, ka Irāna ir pasaules lielvalsts numur viens," Ahmadinedžads teica savā runā ģimenēm, kuras zaudējušas savus tuviniekus 1980.-1988. gada Irānas un Irākas karā.

"Tagad Irānas vārds nozīmē spēcīgu sitienu pa zobiem varenajiem, un tas noliek viņus pie vietas," viņš piebilda savā uzrunā, ko tiešraidē demonstrēja televīzija.

Ahmadinedžada runa teikta laikā, kad Rietumi atjaunojuši pūliņus ANO Drošības padomē vienoties par trešo sankciju paketi pret Teherānu saistībā ar tās atteikšanos izbeigt kodoldarbību.

Iepriekšējā dienā galvenais kodolsarunu vadītājs Hasans Rohani sāka bezprecedenta uzbrukumu Ahmadinedžada ārpolitikai, apsūdzot viņu par "rupju lozungu lietošanu un plātīšanos".

"Jūs varat redzēt, kā daži cilvēki šeit mēģina realizēt ienaidnieku plānus, rādot, ka Irāna ir maza un ienaidnieks ir liels," piebilda Ahmadinedžads.

"Tie ir cilvēki, kuri nostāda cilvēces ienaidniekus Dieva vietā," teica dziļi reliģiozais prezidents. Viņš arī teica kara "mocekļu" ģimenēm, ka viņu zaudējumi nebija veltīgi, jo 1979. gada islāma revolūcijas vēsts izplatās visā pasaulē.

"Tagad jūsu revolūcijas vēsti dzird Dienvidamerikā, Austrumāzijā, Eiropas sirdī un pat ASV," viņš teica.

Ahmadinedžads teica, ka viņš runājis ar cilvēkiem, ceļojot pa pasauli, un "tas ir tā, it kā es atrastos Teherānas 17. rajonā", ar to domājot nabadzīgo slāņu rajonu Irānas galvaspilsētas dienvidos, kur viņš teica šo runu.

Svētdien Ahmadinedžads dodas uz Irāku, un tā būs islāma republikas prezidenta pirmā vizīte rietumu kaimiņvalstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!