Ukrainā oficiāli tikusi atzīta parlamenta krīze, un līdz iespējamajai Ukrainas parlamenta Radas atlaišanai atlikusi nedēļa. "Augstākā Rada ir bloķēta, un valstī ir parlamenta krīze," pirmo reizi publiski paziņojis Radas spīkeris Arsenijs Jaceņuks, raksta ITAR-TASS.
Līdz iespējamajai Radas atlaišanai atlikusi nedēļa – 13. martā prezidentam Viktoram Juščenko ir tiesības uzsākt politiskās konsultācijas, lai parlamentu, kas pirmstermiņa vēlēšanās tika ievēlēts pagājušā gada septembrī, izsludinātu par darboties nespējīgu. Saskaņā ar valsts konstitūciju prezidentam ir tiesības to darīt, ja 30 dienu laikā parlamentā nav notikusi neviena sēde.

Nesaskaņas sākās sakarā ar pretrunīgajiem vērtējumiem par Ukrainas pievienošanos NATO. Opozīcija bloķēja parlamenta darbību, protestējot pret valsts vadības lēmumu pievienoties aliansei bez tautas piekrišanas un referenduma rīkošanas. Par pēdējo pilienu kļuva slepena vēstule NATO ģenerālsekretāram ar lūgumu iekļaut tajā Ukrainu. Vēstuli bija parakstījuši Ukrainas prezidents, premjerministrs un parlamenta spīkeris. Pēc tam, kad amerikāņu senators Ričards Lugars nejauši bija presē izteicies par šādu vēstuli, arī valdība oficiāli apstiprināja šo faktu.

Reģionu partijas līderis Viktors Janukovičs paziņoja, ka viņa politiskais spēks organizēs masu protesta akcijas pret Ukrainas iestāšanos NATO.

"Reģionu partija izsmēlusi savu iespēju rezerves, lai pārliecinātu oranžos līderus par viņu maldīgo un valsti pazudinošo pozīciju. Tagad pēc atbalsta mēs vērsīsimies pie tautas," teica Janukovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!