Bijušais ASV prezidents Džimmijs Kārters, viens no nedaudzajiem prominentajiem demokrātiem, kas līdzšinējās partijas priekšvēlēšanu cīņas palicis neitrāls, piektdien netieši norādīja, ka varētu atbalstīt senatoru Baraku Obamu.
Uzturoties Nigērijā, Kārters sacīja, ka viņa dzimtais Džordžijas štats un viņa dzimtā Pleinzas pilsēta priekšvēlēšanās 5.februārī ir atbalstījuši Obamu. Viņa bērni, viņu dzīvesbiedri un viņa mazbērni atbalsta Obamu, sacīja Kārters.

"Būdams [Demokrātu partijas Nacionālā konventa] superdelegāts, es nevēlos atklāt, kuru no pretendentiem atbalstīšu. Ļaušu jums to uzminēt," televīzija "ABC News" citē eksprezidentu.

Atbilstoši partijas noteikumiem superdelegāti - prominenti šīs partijas aktīvisti un politiķi, kas ieņēmuši vai ieņem augstus vēlētus amatus - Nacionālajā konventā var paši izvēlēties, kuram no kandidātiem sniegt savu atbalstu.

Superdelegātus tagad 'aplido' abu pretendentu aģitācijas štābu pārstāvji, jo šo delegātu atbalsts Nacionālā konventa balsojumā var izrādīties izšķirošs. Gan Obama, gan senatore Hilarija Klintone līdz šim nodrošinājuši aptuveni vienādu konventa delegātu atbalstu. Tiesa, atbalsts Obamam ir nedaudz lielāks.

Analītiķi paredz, ka līdz pat priekšvēlēšanu sacensības noslēgumam jūnijā nedz Obama, nedz Klintone nebūs ieguvuši pārsvaru konventa delegātu vidū.

Citi prominenti konventa superdelegāti, kas nav pauduši savu atbalstu nevienam no pretendentiem, ir Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi un bijušais viceprezidents Als Gors.

Demokrātu partijas Nacionālais konvents paredzēts laikā no 25.augusta līdz 28.augustam un notiks Denverā, Kolorādo pavalstī. Tajā kopumā piedalīsies 4049 delegāti, no kuriem 796 ir superdelegāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!