Būtu taisnīgi, ja Baltijas valstu un Polijas jaunās kopīgās atomelektrostacijas (AES) projektēšanas kompānijā Lietuvai piederētu 51% akciju, - šādu viedokli otrdien paudis Lietuvas premjerministrs Ģedimins Ķirķils.
Šo jautājumu Lietuva drīzumā gatavojas apspriest ar pārējām projekta partnerēm - Polijas, Latvijas un Igaunijas energokompānijām. Lietuvas nacionālās investīciju kompānijas LEO LT un pārējo partneru pārstāvjiem jūnija vidū iecerēts tikties Barselonā.

Premjers norādījis, ka tieši Lietuva īstenos šo projektu, bet pārējām partnerēm pienāktos vienādas akciju daļas. Pēc viņa teiktā, domu, ka Lietuvai pienāktos vairāk nekā puse projektēšanas kompānijas akciju, atbalstījis gan LEO LT privātais investors "NDX enerģija", gan valdība.

"Domājam, ka pārējām partnerēm [akcijas] pienākas vienādās daļās. Tā būs tikai projektēšanas kompānija, nevis kompānija, kas būvēs AES. Projektēšana turpināsies gadu vai pusotru," Ķirķils otrdien sacījis žurnālistiem.

Viņš arī piebildis, ka spēkstacijas būvei "būs citas finanses" un tad, iespējams, būs lietderīgāk sadalīt finansiālo nastu, tātad AES celtniecības kompānijā akciju sadalījums būs citāds. Pagaidām iecerēts, ka Lietuva pārvaldīs 34% jaunās spēkstacijas akciju.

Tomēr gadījumā, ja partneres nepiekristu ierosinājumam atdot Lietuvai 51% projektēšanas uzņēmuma akciju, iespējams, arī šajā kompānijā Viļņai nāktos samierināties ar 34% paketi.

Akciju sadalījums starp partnerēm būs atkarīgs arī no AES projekta ekoloģiskās ekspertīzes atzinumiem, jo tie noteiks jaunās spēkstacijas jaudu. Paredzams, ka šie atzinumi būs gatavi līdz augusta beigām.

Maija nogalē, kad Lietuvā tika pilnīgi pabeigts AES būvei nepieciešamās nacionālās investīciju kompānijas LEO LT dibināšanas darījums, Ķirķils izteica cerību, ka jau šovasar tiks nodibināts Baltijas valstu un Polijas kopuzņēmums, kas nodarbosies ar jaunās četru valstu atomelektrostacijas projektu.

Līdzīgas prognozes izteicis arī LEO LT valdes priekšsēdētājs Rimants Jozaitis, norādot, ka projekts īpaši neatpaliek no grafika.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!