Krievija ceturtdien paziņoja, ka ANO kara noziegumu tribunāls Hāgā nav objektīvs un tā darbība pakāpeniski jāizbeidz, turklāt šis process jāsāk iespējami drīz.

Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka par objektivitātes trūkumu liecina tribunāla atteikšanās notiesāt Bosnijas musulmaņu kara laika komandieri Naseru Oricu.

"Tribunāla lēmums vienkārši apstiprina nepieciešamību īstenot jau apstiprināto stratēģiju pakāpeniski izbeigt tā darbību," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

ANO kara noziegumu tribunāla apelāciju palāta pirms nedēļas attaisnoja musulmaņu spēku komandieri Srebrenicā Oricu, atceļot iepriekš pieņemto spriedumu, ar kuru viņš tika atzīts par vainīgu kara noziegumos.

Orics 2006. gadā tika atzīts par vainīgu bezdarbībā, jo nebija atturējis savus pakļautos no sešu Bosnijas serbu gūstekņu nogalināšanas, kā arī par citu gūstekņu turēšanu neatbilstošos apstākļos, kas 1992. un 1993. gadā pieļauta Srebrenicā.

Oricam tika piespriests divus gadus ilgs cietumsods, taču viņš tika atbrīvots uzreiz pēc atgriešanās Sarajevā, jo pirmstiesas izmeklēšanas laikā bija pavadījis ieslodzījumā jau trīs gadus.

Apelācijas tiesnesis atzina, ka pirmās instances tiesa nav spējusi pierādīt vienīgā identificētā Orica padotā Atifa Kirdžiča vainu, kā arī to, ka Orics būtu zinājis par pastrādātajiem noziegumiem.

Vēlāk Srebrenica kļuva par vietu, kur serbu spēki pastrādāja Bosnijas musulmaņu slaktiņu, kura laikā tika noslepkavoti aptuveni 8000 vīriešu. Šī masu slepkavība tiek uzskatīta par asiņaināko kara noziegumu Eiropā kopš Otrā pasaules kara.

Tikmēr Bosnijas serbi jau nosodījuši ANO tribunāla spriedumu.

"Esmu vīlies. Tiesnešiem, kas šodien Oricu attaisnoja, neskatoties uz pierādījumiem, kuri neapšaubāmi liecina, ka viņš ir atbildīgs par kara laika noziegumiem pret serbiem Srebrenicā un tās apkārtnē, būtu jākaunas," izteicās serbu kara veterānu organizācijas vadītājs Pantelija Curguza. "Spriedumi Sarajevā un Hāgā par vainīgajiem pasludina vienīgi serbus, kamēr citi, piemēram, Orics tiek atbrīvoti vai vispār netiek tiesiski vajāti."

"Tiem, kas zina, kā šī tiesa strādā, spriedums nav pārsteigums. Hāgas [tribunāls] ir neobjektīvs," aģentūrai AFP sacīja serbu kara upuru apvienības vadītājs Boro Peuličs.

Tajā pašā laikā Srebrenicā noslepkavoto musulmaņu ģimenes locekļi spriedumu novērtējuši atzinīgi, apgalvojot, ka sākotnējais spriedums bijis "netaisnīgs".

"Dienā, kad tika paziņots notiesājošais spriedums, man radās sajūta, ka tiesa nav taisnīga un ka iejaukta politika," aģentūrai AFP stāstīja Srebrenicas māšu apvienības vadītāja Munira Subašiča. "Kā kādam var pietikt drosmes, lai apšaubītu to, kurš sevi aizstāvējis genocīda vietā?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!