Pēc Igaunijas Pilsonības un migrācijas departamenta (PMD) datiem, divos gados iesniegumu skaits ar lūgumu piešķirt Igaunijas pilsonību samazinājies divas reizes, ziņo Igaunijas raidorganizācija ERR.

Pieaug to cilvēku skaits, kuri atsakās no Igaunijas pilsonības, lai iegūtu Krievijas pilsonību. PMD speciālisti ir pārliecināti, ka ar laiku cilvēku, kuri vēlēsies iegūt Igaunijas pilsoņa pasi, kļūs vēl mazāk.

Nav pagājis ne mēnesis, kopš pelēko pasu īpašniekiem radusies iespēja šķērsot Igaunijas un Krievijas robežu bez vīzām, un ir sācis samazināties Igaunijas pilsonības pieprasītāju skaits. Šomēnes Pilsonības un migrācijas departamentā tika reģistrēts rets gadījums, kad pelēkās pases īpašnieks paņēma atpakaļ savu iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņam Igaunijas pilsonību.

Kā uzskata departamenta darbinieki, pagaidām ir grūti prognozēt, kādas sekas izraisīs Krievijas lēmums ieviest tik liberālu bezvīzu režīmu, taču ir acīmredzams, ka tagad rindas pēc Igaunijas pilsonības kļūs aizvien mazākas, saka nodaļas vadītāja Koidu Mesilane.

Pēc PMD datiem, pieprasījums pēc Igaunijas pasēm sāka mazināties jau pirms diviem gadiem. Visā 2006.gadā Igaunijas pasi vēlējās saņemt vairāk nekā 4000 cilvēku, turpretim šā gada pirmajā pusē tādu bija tikai mazliet vairāk par 1000. Demogrāfijas lietu ministra biroja speciālisti atzīst, ka pagaidām nepilsoņi nav motivēti saņemt Igaunijas pasi, jo viņu tiesības gandrīz neatšķiras no pilsoņa tiesībām, bet iespēju ir krietni vairāk.

Vienlaikus Igaunijas pase kļūst aizvien nepopulārāka ne tikai nepilsoņu vidū vien. Piemēram, šogad no zilās pases atteikušies 38 Igaunijas pilsoņi, turklāt puse no viņiem - lai iegūtu Krievijas pasi. Kā uzskata speciālisti, šādi radikāli soļi nav tālredzīgi.

"Daudzas Eiropas valstis piešķīrušas Igaunijas pilsoņiem iespējas strādāt un dzīvot tajās. Ar ārvalstnieka pasi šādu iespēju vienkārši nav. Uzskatu, ka jauniešiem ar ārvalstnieka pasi ceļojumi pa Eiropu un Krieviju ir īslaicīga iespēja. Ilgākā perspektīvā tieši Igaunijas pilsonība viņiem dos vairāk iespēju," prognozē PMD nodaļas vadītāja Mesilane.

Kā uzskata politoloģe Anu Totsa, Igaunijas nepilsoņu lēmumi bieži vien ir pragmatiskāki, nekā dažreiz uzskata politiķi, un Igaunijas pilsonību pelēko pasu īpašnieki pieprasīs tikai tad, kad par viņu prioritāti kļūs Rietumi nevis Austrumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!