Krievijas armijas ģenerālštābs pirmdien pēcpusdienā paziņojis, ka Gruzijas armijas daļas Dienvidosetijā ir aplenktas un tiek atbruņotas, ziņo "Ria Novosti". Turklāt Krievijas spēki arī šobrīd turpina Gruzijā ieiet arvien dziļāk.

"Pašlaik Krievijas armija pārgājusi pie Gruzijas militārpersonu atbruņošanas un sagūstīšanas," paziņojis štāba pārstāvis Anatolijs Nogovicins.

Viņš atzīmēja, ka notiek "tīrīšana" republikas austrumu un rietumu anklāvos, kur dzīvo pārsvarā gruzīni.

Tomēr, kā ziņo "Reuters", Krievija noliegusi Gruzijas sniegto informāciju, ka Krievija būtu ieņēmusi Gruzijas pilsētu Gori, kas atrodas 60 kilometrus no galvaspilsētas Tbilisi. Gruzija arī akcentēja, ka tagad visi tās armijas spēki ir koncentrēti Tbilisi aizsardzībai.

Nogovicins arī paziņojis, ka Krievijas gaisa spēki ieguvuši pilnu kontroli pār Dienvidosetijas gaisa telpu un turpina bombardēt Gruzijas militārās infrastruktūras objektus, komunikācijas līnijas, armijas daļu dislokācijas vietas, kā arī veic izlūkošanu. Viņš arī kategoriski noraidījis Gruzijas pārmetumus par civiliedzīvotāju bombardēšanu un apšaudīšanu. "Triecieni ir vērsti tikai uz militārajiem mērķiem, mēs neesam bombardējuši ne Tbilisi, ne starptautisku lidostu, ne citas apdzīvotas vietas Gruzijas teritorijā," uzsvēra štāba pārstāvis.

Ziņots, ka Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili pirmdien pēcpusdienā parakstījis uguns pārtraukšanas piedāvājumu Maskavai, kuru uz Maskavu nogādās rietumvalstu diplomāti.

Tai pat laikā Gruzija vērsusies Hāgas starptautiskajā tribunālā pret Krieviju, vainojot to genocīdā. Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi, ka pirmdienas rītā Gruzijas militārajām, iekšlietu un aizsardzības struktūrām tika nodots ultimāts par demilitarizāciju, kurā norādīts, ka gadījumā, ja ieroči netiks nodoti, "militārs grupējums pielietos visus nepieciešamus brīdinājuma mērus" Gruzijas Iekšlietu ministrija savukārt norādījusi, ka nepildīs šo ultimātu.

Gruzija norādījusi, ka policistu atbruņošana neietilpst Krievijas spēku mandātā.. Gruzija svētdien pēcpusdienā Krievijas vēstniecībā Tbilisi iesniegusi notu, kurā teikts, ka gruzīnu militārie spēki ir izvesti no Dienvidosetijas un karadarbība ir pārtraukta, tomēr krievu uzbrukumi turpinoties.

Krievijas puses pārstāvji to skaidrojot, ka Gruzija pati pārkāpjot solīto un turpinot karadarbību. Jau vēstīts, ka pēdējo dienu laikā karadarbība Gruzijā saasinājusies un svētdien tā sākusies jau vairākās frontēs - Dienvidosetijā, no Abhāzijas puses, kā arī no Melnās jūras puses, kur Krievijas kuģi izveidojuši blokādi.

Krievijas Aizsardzības ministrija pirmdienas vakarā paziņojusi, ka "miera uzturētāji un "viņiem uzticīgas militāras daļas pašlaik veic pasākumus, lai nepieļautu Dienvidosetijas apšaudi" Senaki pilsētas apkaimē Gruzijas rietumos.

Armijas daļas Gruzijas teritorijā ienākušas no Abhāzijas puses. Krievijas armija apgalvo, ka Senaki pilsētas apkaimē atrodas Gruzijas bruņoto spēku otrā brigāde. Tāpat ieņemts vēl viens ciemats Gruzijas ziemeļos. Krievijas Iekšlietu ministrija arī apgalvo, ka līdz šim Dienvidosetijā ir gājuši bojā 1600 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!