Indijas austrumos hinduistu pūļi atkalt sākuši dedzināt kristiešu mājas un iesaistījušies sadursmēs ar policiju, ceturtdien ziņo amatpersonas.
Kārtējo vardarbības uzliesmojumu izraisīja šaušana uz policistiem demonstrācijas laikā, kuras dalībnieki protestēja pret uzbrukumiem kristiešiem.

Policija apgalvo, ka trešdienas vakarā Orisas štata Kandhamalas rajonā uz likumsargiem atklāta uguns.

Hinduisti arī pieprasa, lai tiktu atbrīvoti viņu līderi, kas apcietināti, pamatojoties uz apsūdzībām par uzbrukumu organizēšanu kristiešiem.

Pret kristiešiem vērstā vardarbība trīs Indijas štatos jau prasījusi vismaz 20 cilvēku dzīvības. Izdemolēti arī vairāki desmiti baznīcu.

Vardarbību nosodījis pāvests Benedikts XVI, un katoļu bīskapi aicinājuši Eiropas Savienību (ES) kristiešu vajāšanu Indijā atzīt par humanitāru katastrofu.

Taču vardarbība turpinās. Īpaši sarežģīta ir situācija Kandhamalā, kur tūkstošiem kristiešu pašlaik spiesti uzturēties valdības iekārtotās nometnēs, jo viņu mājas ir sagrautas un bēgļi baidās atgriezties savās dzīvesvietās.

Vardarbība pret kristiešiem Indijai vēsturiski nav raksturīga, taču pēdējo 20 gadu laikā, atdzimstot hindu nacionālismam, spriedze starpkopienu attiecībās pieaug.

Daudzi hindu nacionālisti ir apņēmības pilni cīnīties pret kristiešu misionāriem, kuri tiek apsūdzēti nabadzīgo zemāko kastu indiešu kristīšanā. Savukārt kristieši apgalvo, ka zemāko kastu piederīgie labprāt pāriet kristietībā, tādējādi cenšoties glābties no diskriminācijas.

Arī Karnatakas štatā valsts dienvidos pēdējo desmit dienu laikā nodedzinātas vismaz 20 baznīcas, un varasiestādes ziņo, ka dažviet tām joprojām nav izdevies atjaunot kārtību.

Visos trijos štatos, kur sākušies uzbrukumi kristiešiem, pie varas atrodas hindu nacionālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!