Īslandes finanšu regulators ceturtdien paziņoja par valsts lielākās bankas "Kaupthing" pārņemšanu savā kontrolē, lai pasargātu Īslandes banku sistēmu.
Līdz ar to Īslandes valdības kontrolē nonākušas valsts trīs lielākās bankas.

Īslandes Finanšu uzraudzības pārvaldes (FME) paziņojumā teikts, ka visi bankas vietējie depozīti tiek pilnībā garantēti.

"Īslandes Finanšu uzraudzības pārvalde saskaņā ar Īslandes parlamenta piešķirtajām pilnvarām pārņēmusi savā kontrolē "Kaupthing"," teikts paziņojumā.

"Šāds FME solis ir nepieciešams, lai sasniegtu Īslandes valdības un parlamenta mērķus - nodrošināt vietējo banku normālu darbību un vietējo depozītu drošību," paziņoja FME.

Kā ziņots, otrdien "Kaupthing" saņēma 500 miljonu eiro (351,4 miljonu latu) aizdevumu no Īslandes Centrālās bankas.

Bet trešdien Zviedrijas centrālā banka paziņoja par "Kaupthing" Zviedrijas struktūrvienībai piešķirtu aizdevumu līdz piecu miljardu Zviedrijas kronu (361 miljona latu) apmērā, lai palīdzētu bankai novērst likviditātes problēmas.

Tajā pat laikā Zviedrijas centrālās bankas pārstāvji paziņoja, ka tiek gatavota "Kaupthing" Zviedrijas struktūrvienības "Kaupthing Sweden" pārdošana.

Pirmdien finanšu krīzes ietekmē "Kaupthing" akciju cena Stokholmas biržā samazinājās par 34%, kā rezultātā bankas akciju tirdzniecība biržā ir apturēta.

Īslandes valdība jau ir nacionalizējusi valsts otro lielāko banku "Landsbanki" un trešo lielāko banku "Glitnir".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!