Eiropas Savienība (ES) pirmdien vienojās pakāpeniski līdz 2012.gada septembrim pārtraukt blokā izmantot tradicionālās kvēldiegu spuldzītes, aizstājot tās ar modernām enerģiju taupošām spuldzēm.
Sākot no nākamā gada septembra, Eiropas veikalos būs aizliegts tirgot 100 vatu kvēldiega spuldzes, bet vājākas kvēlspuldzes pamazām tiks izņemtas no apgrozības nākamajos gados, Briselē nolēma ES eksperti.

ES enerģētikas komisārs Andris Piebalgs norādīja, ka šis solis radīs ievērojamas izmaiņas enerģijas patēriņā.

Pēc Eiropas Komisijas aprēķiniem, kvēldiegu spuldzīšu izmantošanas pārtraukšana ietaupīs tādu elektrības apjomu, ko patērē 11 miljoni mājsaimniecību jeb ko gadā saražo desmit 500 megavatu elektrostacijas.

Šis solis par 15 miljoniem tonnu samazinās ogļskābās gāzes izmešu apjomu, kā arī samazinās eiropiešu elektrības rēķinus.

Pašlaik aptuveni 85% Eiropas mājsaimniecību izmanto pārāk daudz elektrības.

ES nācijas plašāka klimata aizsardzības plāna ietvaros vienojušās līdz 2020.gadam par 20% samazināt elektroenerģijas patēriņu.

Jaunās paaudzes spuldzes, piemēram, kompaktās luminiscējošās gāzizlādes spuldzes (CFL), varētu ietaupīt līdz 80% elektroenerģijas, ko izmanto visvairāk tērējošās vecā parauga spuldzes.

Piebalgs norādīja, ka kvēlspuldžu izņemšana no tirgus būs pakāpeniska, lai spuldžu ražotāji var pārorientēties uz jauno produktu ražošanu.

"Mums jānodrošinās, lai parasto kvēlspuldžu izskaušana notiek pakāpeniski un lai mēs saņemtu tādas pašas kvalitātes gaismu. Tiks ietaupīta nauda, samazinātas ogļskābās gāzes emisijas, bet gaismas kvalitāte nemainīsies," uzsvēra komisārs.

ES lēmums vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!