Irānai pašlaik nav potenciāla kodoieroča izgatavošanai, aģentūras "Interfax" un ITAR-TASS otrdien citē augsta ranga Krievijas diplomāta teikto.
"Pašlaik nevar sacīt, ka Irāna spēj izgatavot kodolieroci un tā nogādāšanas līdzekļus," teica Vladimirs Volkovs, kurš vada Krievijas Ārlietu ministrijas departamentu, kas pārzina sadarbību ar Eiropu.


"Šo informāciju apstiprina visi dienesti, kuri ir atbildīgi par informācijas vākšanu un analīzi," viņš piebilda, ar to acīmredzot domājot Krievijas izlūkošanas dienestus.


Iebilstot Rietumu nostājai Irānas kodolprogrammas jautājumā, viņš teica, ka "atšķirība ir tā, ka mūsu partneri vēlas izmantot spiediena instrumentus. Mēs neuzskatām, ka šie instrumenti vienmēr ir efektīvi".


Krievija pretojas stingrāku sankciju noteikšanai Irānai saistībā ar tās kodolprogrammu, kura, kā baidās ASV un Izraēla, tiekot izmantota, lai maskētu atombumbas izstrādi.


Irāna kategoriski noraida šādas apsūdzības, uzsverot, ka tās kodolprogrammai ir civils raksturs un tās mērķis ir vienīgi ražot elektroenerģiju.


Krievija ir viena no sešām valstīm, kuras risina sarunas ar Irānu par kodoljautājumiem līdz ar ANO, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju un Vāciju. Tā arī palīdz Irānai būvēt civilu atomelektrostaciju Būšehrā.


Apsūdzības, ka Teherāna mēģinot iegūt savā rīcībā atomieročus, izraisījušas bažas, ka ASV vai Izraēla varētu dot apsteidzošu triecienu, lai iznīcinātu Irānas kodolobjektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!