Dienvidāfrikas Republika (DĀR) izsludinājusi holeras trauksmi uz robežas ar Zimbabvi, ceturtdien paziņoja Limpopo provinces valdības pārstāvis Mogale Nčabelengs.
"Provinces valdība pieņēma lēmumu, ka viss Vhembes rajons jāpasludina par katastrofas rajonu," aģentūrai AFP teica Nčabelengs.

Vhembes rajonā ietilpst Musinas pilsēta, kurā atrodas robežšķērsošanas punkts starp DĀR un holeras skarto Beitbridžas pilsētu Zimbabvē.

"Katastrofas statuss atbrīvos līdzekļus un koncentrēs palīdzību," sacīja Nčebelengs. "Tas palīdzēs samazināt valdības birokrātiju un paātrinās reakciju," viņš teica.

Dienvidāfrikas veselības aizsardzības ministre Bārbara Hogana trešdien apmeklēja katastrofas skarto reģionu, lai novērtētu situāciju.

Musina ir arī punkts, caur kuru ierodas tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuri bēg no humānās krīzes Zimbabvē, kur, pēc jaunākajiem ANO datiem, no slimības miruši jau 775 cilvēki.

"Šie cilvēki ierodas inficēti un ir jāārstē. Tā ir liela slodze mūsu veselības aizsardzības infrastruktūrai," norādīja Nčebelengs.

Limpopo provincē no holeras miruši astoņi cilvēki, tai skaitā divi dienvidafrikāņi, bet 664 inficētie tiek ārstēti, teica vietējās veselības aizsardzības amatpersonas.

Palīdzības dienesti tika brīdinājuši no Zimbabves holeras krīzes izplatīšanās kaimiņvalstīs, un pārbaudes liecina, ka reģiona kopīgajā ūdensceļā - Limpopo upē - jau konstatēti holeras baciļi.

Holeras epidēmija ir kārtējais trieciens Zimbabvei, kur pirms aptuveni trim mēnešiem parakstītā vienošanās par varas dalījumu aizkavējusies saistībā ar strīdu par galveno ministriju sadalījumu starp prezidentu Robertu Mugabi un opozīcijas līderi Morganu Cvangirai.

ANO ziņo, ka Zimbabvē jau reģistrēti vairāk nekā 16 000 holeras infekcijas gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!