Amerikas hinduistu garīgais līderis Radžans Zeds iesniedza Eiropas Parlamenta (EP) prezidentam Hansam Gertam Poteringam notu, aicinot oficiāli atzīt hinduisma reliģiju 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.
Tiekoties ar EP prezidentu, Zeds aicināja pasludināt lielāko Hindu festivālu Divali par nozīmīgāko ES festivālu, konsultēties ar hinduistiem kā ar līdzvērtīgiem partneriem nacionālajā līmenī un veicināt starpreliģiju dialogu. Viņš uzsvēra, ka ir jānodrošina pienācīga hinduistu pārstāvniecība dažādās ES institūcijās, bet pilsoņiem jājūtas pilnīgi brīvi attiecībā uz viņu izvēlētās reliģijas sludināšanu. Tāpat būtu jāparūpējas par hinduistu bērēm nepieciešamā aprīkojuma nodrošināšanu.

Zeds pastāstīja, ka sevišķi sarežģīta izrādījusies atļauju saņemšana hinduistu tempļu būvniecībai Eiropā. Vairumā gadījumu šī procedūra esot noslēgusies ar novilcināšanu vai atteikumu.

Kā apgalvoja garīdznieks, kādā ES dalībvalstī skolas esot atteikušās ierakstīt hinduismu skolēnu reliģiskās piederības ailītē un lūdza viņu vecākus atnest sertifikātu, kas apliecinātu šo reliģisko piederību. Pēc viņa teiktā, kādā ES dalībvalstī tika atteikts hinduismu ierakstīt arī dzimšanas apliecību reliģiskās piederības ailītē, atstājot tajā tukšu vietu. Zeds aicināja nekavējoties izbeigt šo praksi un reģistrēt jebkuru reliģisko piederību.

Zedaprāt, skolās vajadzētu ieviest salīdzināmās reliģijas priekšmetu, bet valstīm vairāk jāstrādā pie pasaules galveno reliģiju asimilācijas.

Šī bija pirmā oficiālā hinduistu līdera vizīte Eiropas Parlamentā Eiropas Starpkultūru dialoga gada ietvaros.

Zeds savā notā arī norādīja, ka hinduisms ir vecākā un trešā lielākā pasaules reliģija. Hinduistu skaits Eiropā arvien pieaug, pašlaik sasniedzot ap diviem miljoniem cilvēku. Tāpēc, pēc Zeda viedokļa, ES jāvelta vairāk uzmanības hinduistu vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!