Izraēlas armija veiks izmeklēšanu saistībā ar paziņojumiem, ka tā nelikumīgi izmantojusi baltā fosfora šāviņus trīs nedēļas ilgušajā Gazas ofensīvā, trešdien vēsta BBC.

Balto fosforu atļauts izmantot, lai radītu dūmu aizsegu kaujas laukā. Taču vairāki tiesību aizstāvji un masu mediji ziņojuši, ka izraēlieši pielietojuši balto fosforu vietās, kur varēja ievainot civiliedzīvotājus.

ANO humānās palīdzības operāciju vadītājs Džons Holmss preses konferencē Ņujorkā pavēstīja, ka organizācijas mītne Gazā bombardēta ar baltā fosfora šāviņiem, izraisot ugunsgrēku, kurā iznīcināta lielākā daļa palīdzības krājumu.

Izraēla savukārt norāda, ka Gazā pielietojusi tikai atļautos ieročus, tomēr līdz pat šim laikam atsakās precizēt, kādi ieroči tie bija.

Jau ziņots, ka cilvēktiesību aizsardzības grupa "Human Rights Watch" jau iepriekš apsūdzēja Izraēlu baltā fosfora izmantošanā, kas cilvēkiem rada dziļus apdegumus, un to dūmu ieelpošana lielā koncentrācijā var būt nāvējoša.

Izraēlas bruņotie spēki izmantoja fosfora šāviņus pret Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah" 2006. gadā.

Fosfors kā ierocis izmantots jau kopš Pirmā pasaules kara. Tomēr tā radīto ievainojumu smaguma dēļ pēdējo desmitgažu laikā novērota tendence uz tā izmantošanas pret civiliem un militāriem mērķiem aizliegšanu.

Ženēvas Parastā tipa ieroču konvencijas Trešais protokols ierobežo šāda tipa bruņojuma lietošanu.

Izraēla un ASV šo protokolu nav parakstījušas.

Jua ziņots, ka trešdien Izraēla pabeigusi karaspēka izvešanu no Gazas joslas, trīs dienas pēc tam, kad ebreju valsts un palestīniešu grupējums "Hamas" paziņoja par uguns pārtraukšanu.

Izraēlas 22 dienas ilgušajā ofensīva Gazas joslā kopš 27. decembra nogalināti vairāk nekā 1300 palestīnieši. Pēc palestīniešu mediķu sniegtās informācijas, vismaz 700 bojāgājušie ir civiliedzīvotāji.

Savukārt Izraēlas pusē ir 13 bojāgājušie - desmit militārpersonas un trīs civiliedzīvotāji, kurus nogalinājusi palestīniešu kaujinieku raķešu uguns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!