Eiropas Padomes spīdzināšanas apkarošanas komiteja ceturtdien pieprasīja Čehijai nekavējoties izbeigt seksuālos noziegumus izdarījušo personu kastrēšanu.

Ziņojumā, kas tika publiskots pēc divu Čehijas psihiatrisko slimnīcu apmeklējuma pagājušā gada martā, komiteja norāda, ka šāda prakse ir "degradējoša izturēšanās".

"Ķirurģiskā kastrācija ir kropļojoša, neatgriezeniska iejaukšanās, un to nevar uzskatīt par medicīnisku nepieciešamību seksuālos noziegumus izdarījušo personu ārstēšanas kontekstā," teikts komitejas ziņojumā.

"Šī iejaukšanās atņem cilvēkam iespēju radīt pēcnācējus, un tai ir nopietnas fiziskās un psihiskās sekas. Vēl vairāk, ņemot vērā kontekstu, kādā šī iejaukšanās tiek piedāvāta, ir jāšaubās, vai piekrišana ķirurģiskai kastrācijai vienmēr būs tiešām brīva un informēta," piebilsts ziņojumā, kurā apšaubīta Čehijas varas iestāžu nostāja.

"Kā tika konstatēts apmeklējuma laikā, var viegli izveidoties situācija, kurā pacienti vai ieslodzītie samierinās, nevis piekrīt, uzskatot, ka viņiem tā ir vienīgā iespēja izvairīties no ieslodzījuma uz nenoteiktu laiku."

Eiropas Padome jau 2007.gadā pauda bažas par šo Prāgas programmu. Šādu noziedznieku ķirurģiskā kastrācija izraisījusi ētiskas debates visā pasaulē. Eiropā ķīmiskas metodes pret notiesātiem pedofiliem ir sākušas izmēģināt Lielbritānija, Francija un Polija.

Kopš 2000.gada aptuveni 300 čehu pacientu tikuši pakļauti ķīmiskai, bet aptuveni 50 - ķirurģiskai kastrācijai, liecina Čehijas valdības statistika.

Taču komiteja norāda, ka Čehija, kas kopš tā laika rotācijas kārtībā kļuvusi par Eiropas Savienības prezidējošo valsti, esot sniegusi "neprecīzu informāciju" par viņu skaitu.

Eiropas Padomē apvienojušās 47 valstis, un tai ir parlamentārā asambleja, ko veido dalībvalstu likumdevēji, kas tiekas četras reizes gadā, lai apspriestu aktuālus jautājumu un izstrādātu ieteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!