Arheologi Mehiko atraduši masu apbedījumu ar vairāk nekā 40 skeletiem, kas bija novietoti kārtīgās rindās un var dot atbildes par spāņu iekarotāju darbību XVI gadsimtā, kuras rezultātā gāja bojā miljoniem cilvēku.

Apbedījuma vietā, kas tika atrasta, meklējot pils kompleksu Tlatelolko rajonā, kas kādreiz bija seno acteku elites svarīgs reliģiskais un politiskais centrs un tagad ir viens no Meksikas galvaspilsētas rajoniem, visi 49 skeleti bija novietoti ar seju uz augšu un sakrustotām rokām.

"Mēs bijām ļoti pārsteigti, jo negaidījām, ka atradīsim tik plašu apbedījuma kompleksu," otrdien, kad tika sniegts paziņojums par šo atradumu, teica Salvadors Giljems, kurš valdības Arheoloģijas institūtā atbild par izrakumu vietu.

Vēsturnieki uzskata, ka acteki uzcēla Tlatelolko XIV gadsimta sākumā līdz ar tuvējo Tenočtitlanas pilsētu, kas bija acteku impērijas galvaspilsēta un tagad atrodas Mehiko centrā. Mehiko pilsētu spāņi nodibināja pēc acteku impērijas iekarošanas 1521.gadā.

Ir iespējams, ka šajā kapā apbedītie pamatiedzīvotāji krita kaujā ar spāņu iebrucējiem vai arī gāja bojā no slimībām, kas 1545. un 1576.gadā iznīcināja lielu daļu vietējo iedzīvotāju, teica Giljems.

Daudzi acteki krita, pretojoties spāņu iebrukumam, un miljoniem gāja bojā četrus gadus ilgajā hemorāģiskā drudža epidēmijā, kas sākās 1545.gadā un nogalināja 80% Meksikas pamatiedzīvotāju.

4x10 metrus lielā apbedījuma vieta atšķiras no citiem tā laika kapiem ar veidu, kādā mirušie tikuši apglabāti pēc tā laika kristiešu paražām, jo tūkstošiem apbedījuma vietās citās acteku pilsētās mirušie tika samesti kapos kā pagadās.

"Tas ir masu kaps, taču mirušie tika ļoti rūpīgi apbedīti," teica Giljems.

Apbedīt mirušos acīmredzot lika spāņu pavēlnieki, taču viņus apraka acteki, jo lielākā daļa pie līķiem atrasto senlietu, piemēram, vara kaklarotas un kaula pogas, attiecas uz kultūru pirms spāņu iekarojumiem.

Kapā tika atrasti divu bērnu, pusaudža un kāda vecāka cilvēka skeleti līdz ar 45 jaunu cilvēku skeletiem. Vecākā cilvēka pirkstā bija gredzens, kas varēja nozīmēt augstāku sociālo statusu.

Izrakumi turpinās plašajā Tlatelolko kompleksā, kur atrodas 67 senas būves, arī masīvas piramīdas, un zinātnieki tur cer atrast vismaz vēl 50 cilvēku apbedījuma vietas.

"Šis atradums šobrīd mums rada vairāk jautājumu, nekā dod atbilžu," sacīja Giljems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!