Meksikas likumdevēji cenšas noskaidrot atrašanās vietu salai, kurai ir centrālā loma Meksikas pretenzijām uz ievērojamām naftas atradnēm, jo tā pirms aptuveni desmit gadiem ir burtiski pazudusi no kartes.

Bermehas sala Meksikas līcī ir stratēģisks punkts, kas nosaka ASV un Meksikas tiesības uz jūras ūdeņiem un jūras dibenu, un tā ir pazudusi kopā ar dokumentiem pie divpusējā līguma par ievērojamajām naftas rezervēm rajonā, izraisot baumas par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) pastrādātu nelietību.

"Ir divi stāsti par tās pazušanu - globālā sasilšana ir paaugstinājusi jūras līmeni un tā ir zem ūdens," sacīja meksikāņu deputāts Eliass Kardenass. "Otrs ir tāds, ka to uzspridzinājusi CIP, lai ASV gūtu virsroku naftas rezervju rajonā," viņš teica.

Zemā, 80 kvadrātkilometrus lielā Bermeha pirms 30 gadiem bija oficiālais sauszemes punkts, no kura Meksika noteica savu 200 jūras jūdžu ekonomisko zonu.

Pašlaik par aprēķinu punktu tiek izmantotas Alakranesas salas, kas ievērojami samazina Meksikas ekonomisko zonu.

2000. gada jūnijā Meksika un ASV parakstīja līgumu par desmit gadu moratoriju izpētes un naftas sūknēšanas darbiem rajonā. Līguma termiņš beidzas 2011. gadā.

"Mums nav informācijas, kā šis līgums tika slēgts," sacīja Kardenass.

Uz ziemeļiem no Jukatanas un Kampečes štata esošā Bermeha kartēs atrodas kopš 1669. gada, taču 1997. gadā karaflotes zvejniecības ekspedīcija ziņoja, ka tā salu nevar atrast.

Migels Anhels Gonsaless Fēlikss, kurš bija Ārlietu ministrijas juriskonsults sarunās par līgumu, pagājušajā jūnijā senatorus informēja, ka sala atrodas 40-50 metrus zem ūdens.

Sešas dienas vēlāk vairāki Meksikas senatori izplatīja paziņojumu, ka "salu nogremdēt spējīgi dabas spēki nevar palikt neviena nepamanīti, un vēl jo vairāk tādā gadījumā, ja tā atrodas rajonā ar vairāk nekā 22 miljardiem barelu lielām naftas rezervēm".

Likumdevēji ir pieprasījuši prezidentam Felipem Kalderonam sniegt paskaidrojumus, kā Bermeha pazudusi no Meksikas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!