Zimbabves prezidents Roberts Mugabe nopircis četrus miljonus sterliņu mārciņu (3,2 miljonu latu) vērtu māju Honkongā, vēsta britu laikraksts "Sunday Times".

Citējot vārdā neminētus avotus Zimbabvē, laikraksts ir atradis starpnieku, kurš teicis, ka esot palīdzējis noorganizēt trīsstāvu īpašuma iegādi ekskluzīvā Honkongas rajonā.

Māja tika nopirkta pagājušajā gadā, kad Mugabes 20 gadus vecā meita sāka studēt Honkongas universitātē, norāda laikraksts. Tas esot viens no vairākiem Mugabes īpašumiem Āzijā, taču pirmais, kas ir dokumentēts.

Mugabes otrā sieva Greisa pēdējos gados ir devusies vairākos iepirkšanās braucienos uz Āziju, ieskaitot Honkongu un Bangkoku. Laikraksts norāda, ka viņa apsverot arī dimantu biznesa izveidi Ķīnā.

"Sunday Times" norāda, ka laikraksta reportieris un fotogrāfs pagājušajā nedēļā apmeklēja minēto māju, taču viņiem uzbrukuši tās iemītnieki. Žurnālisti paziņojuši par šo incidentu Honkongas policijai, kas atbildēja, ka izmeklējot šo lietu.

Pagājušā gada vēlēšanu laikā pastiprinājās minējumi, ka Mugabe varētu meklēt atkāpšanās ceļu, kad pirmajā prezidenta vēlēšanu kārtā viņš zaudēja Kustības par demokrātiskām pārmaiņām (MDC) līderim Morganam Cvangirai.

Tomēr pagājušajā nedēļā Mugabe izveidoja vienotības valdību kopā ar Cvangirai, pretojoties Rietumu aicinājumiem atkāpties no amata.

Savulaik plaukstošā Zimbabve saskaras ar pilnīgu ekonomikas sabrukumu, ieskaitot plaši izplatītu nabadzību, augstu bezdarba līmeni un hiperinflāciju.

Mugabem šonedēļ paliek 85 gadi, kam par godu sagaidāmas greznas svinības. Rietumi viņu vaino vairākumā valsts bēdu, īstenojot politiku, kas saasinājusi krīzi. Zimbabves prezidentam aizliegts iebraukt Eiropas Savienībā.

Mugabe valsti vada kopš 1980. gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas. Viņš apgalvo, ka Rietumu lielvalstis vēlas atstādināt viņu no amata un ar sankcijām ir izpostījušas valsts ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!