Igaunijas Nacionālās televīzijas pārraides "Pealtnagija" ("Aculiecinieks") veiktais eksperiments liecina, ka Igaunijā ar interneta starpniecību bez sarežģījumiem var iegādāties recepšu medikamentus.

Televīzijas pārraides veidotāju uzmanību bija saistījis fakts, ka Igaunijas interneta forumos tiek piedāvāti medikamenti, kurus likumīgā veidā var iegādāties vienīgi uz ārsta izrakstītas receptes pamata. Tiek piedāvāti medikamenti potences celšanai, neauglības ārstēšanai un kontracepcijai, bet īpaši liels pieprasījums ir pēc antidepresantiem un svara samazināšanas preparātiem.

Vairumā gadījumu medikamentu pārdevēji piedāvā savu personīgo krājumu pārpalikumus, taču to vidū ir arī profesionāli dīleri, kuri ar recepšu preparātu piegādi nodarbojas regulāri.

Televīzijas pārraides veidotāju eksperimenta mērķis bija noskaidrot, kur šie profesionāļi piedāvātos medikamentus iegūst, vai šie medikamenti ir īsti vai arī viltoti un vai tie tiek izkrāpti, vai arī tos izraksta kāds negodīgs ārsts.

Šim nolūkam šā gada 12.janvārī eksperimenta veicēji dažādu interneta mājaslapu forumos iesniedza dažādu medikamentu pasūtījumus. Dienu vēlāk vienā no forumiem atsaucās kāds interneta lietotājs, kurš tajā pašā forumā spēcīgo svara samazināšanas medikamentu "Reductil" bija piedāvājis arī jau vairākiem citiem foruma dalībniekiem.

Satiekoties norunātajā vietā Tallinas centrā, noskaidrojās, ka dīleris ir 26 gadus veca sieviete vārdā Signe. Nodotie medikamenti bija iesaiņoti pazīstamas aptiekas maisiņā ar Igaunijas tirgum domātu anotāciju.

Tas eksperimenta veicējiem lika secināt, ka sistēmas noplūde notiek kaut kur Igaunijā un ka pie vainas varētu būt kāds ārsts, kurš izraksta nepamatotas medikamentu receptes. Par atklājumu pārraides veicēji informēja atbilstošās valsts institūcijas, un, lai noskaidrotu vainīgo ārstu, tika nolemts eksperimentu turpināt.

Šim nolūkam Signei tika pasūtīts nomierinošais līdzeklis "Xanax". 10.februāri sieviete interneta forumā vēl precizēja, cik spēcīgam medikamentam ir jābūt, un divas dienas vēlāk paziņoja par gatavību to nodot pasūtītājam iepriekšējā tikšanās vietā. Arī šoreiz prece bija īsta. To, kā medikamentu Signei izdevās iegūt, viņa atteicās atklāt.

Tomēr pārraides veidotājiem izdevās noskaidrot, ka medikamenti tika iegūti ar ģimenes ārstes Tīnas Oruāsas izrakstītu recepti. Vēlāk Signe gan atzina, ka ārste nezināja, ka receptes viņa pieprasīja naudas pelnīšanas nolūkā, lai arī vairākus medikamentus viņa ārstei bija lūgusi izrakstīt vairākkārt.

Ļaunākajā gadījumā ārstei, pret kuru nu ir ierosināta krimināllieta, var tikt atņemta darbības licence, kas Igaunijā nekad vēl iepriekš nav noticis.

Pati Oruāsa šajā lietā televīzijas pārraidei sniegt komentārus atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!