Nīderlandes policija sestdien parādīja atklātībai astoņas dārgas pazīstamu mākslinieku gleznas, kuras pazuda pirms vairāk nekā 20 gadiem un tika atrastas tikai pagājušajā nedēļā, ziņo aģentūra ANP.
Ogista Renuāra, Kamila Pisaro, Vilema van der Feldes un Dāvida Tenirsa gleznas pazuda 1987. gadā no galerijas "Noortman" Māstrihtā. Meklējumi toreiz nedeva rezultātus. Tagad policija atrada audeklus vairākās mājās Falkenburgas un Vālemas pilsētā Limburgas provincē Nīderlandes dienvidos.

Sakarā ar aizdomām par līdzdalību gleznu zādzībā apcietināts kāds 66 gadus vecs Vālemas iedzīvotājs, kā arī 45 gadus vecs Vācijas pilsonis un viņa 62 gadus vecā māte.

Pazudušās gleznas izdevās atrast pēc tam, kad izmeklētāji saņēma informāciju no privātdetektīva Bena Zeidemas, kuru 1987.gadā galerijas īpašnieks nolīga, lai meklētu pazudušās gleznas, taču drīz atteicās no viņa pakalpojumiem, kad detektīvs nonāca pārāk tuvu lietas atklāšanai.

Pēc detektīva teiktā, tagad pie viņa esot vērsies Vācijas pilsonis ar priekšlikumu šantažēt Nortmanu ģimeni, lai saņemtu no tās piecus miljonus eiro (3,5 miljonus latu). Zeidema atteicies un vērsies policijā.

Pastāv aizdomas, ka 1987.gadā galerijas īpašnieks Roberts Nortmans inscenēja deviņu gleznu zādzību. Apdrošināšanas kompānija toreiz viņam izmaksāja piecus miljonus guldeņu. Viņš lika saviem līdzzinātājiem sadedzināt audeklus, taču sadedzināta tika tikai viena holandiešu mākslinieka Meinderta Hobemas glezna. Citas tika paslēptas, un tagad policija gatavojas noskaidrot, kur tās atradās 22 gadus un kāda bija apcietināto loma šajā lietā. Roberts Nortmans nomira pirms diviem gadiem.

Kā izteicās Nīderlandes prokuratūras pārstāvis Vims de Breins, nozagtās gleznas tika atrastas sarullētas, turklāt divas no tām bija stipri bojātas. Ekspertiem vēl jānoskaidro to precīza pašreizējā vērtība, kas provizoriski varētu būt 15 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!