Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens izvirzījies kā galvenais kandidāts NATO ģenerālsekretāra postenim, kas atbrīvosies maijā.

Kā iespējamie nīderlandieša Jāpa de Hopa Shēfera krēsla pārņēmēji bez Rasmusena minēts arī Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, Norvēģijas ārlietu ministrs Jūnass Gārs Stēre un bijušais Lielbritānijas aizsardzības ministrs Dezs Brauns. Savu kandidatūru ir pieteicis arī bijušais Bulgārijas ārlietu ministrs Solomons Pasi.

Starp pretendentiem minēts arī Kanādas aizsardzības ministrs Pīters Makejs, kas pirmdien atteicās izslēgt iespēju ieņemt amatu, norādot, ka nacionalitātei nevajadzētu būt par šķērsli.

NATO līderiem arī jāņem vērā, ka alianses vadītājs no Austrumeiropas saniknotu Maskavu, bet fakts, ka Norvēģija neietilpst Eiropas Savienībā (ES), varētu tikt uzskatīts par šīs valsts kandidāta mīnusu.

ASV vēl nav paudusi atbalstu kādam no kandidātiem.

Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" un britu "Financial Times" pēdējās dienās rakstīja, ka Rasmusena kandidatūru atbalsta trīs vadošo Eiropas valstu līderi - Vācijas kanclere Angela Merkele, Lielbritānijas premjers Gordons Brauns un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

56 gadus vecajam Rasumsenam ir kompetenta un konstruktīva līdera reputācija. 2003.gadā, kad Dānija bija ES prezidējošā valsts, viņš izstrādāja vēsturisko vienošanos par desmit jaunu dalībvalstu uzņemšanu ES.

Pats Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens februārī paziņoja, ka viņu neinteresē NATO ģenerālsekretāra amats.

"Es neesmu kandidāts uz kādu starptautisku pozīciju, un es plānoju palikt Dānijas premjerministra amatā tik ilgi, cik vēlētāji to vēlēsies," paziņoja Rasmusens.

NATO ģenerālsekretāra amatu tradicionāli ieņem Eiropas pārstāvis, kaut arī iepriekšējā reizē pirmo reizi tika pieteikts parasti neitrālās Kanādas pārstāvis, kas galu galā bija viens no galvenajiem kandidātiem.

Avoti NATO norāda, ka priekšroka tiktu dota spēcīgam politiskajam līderim, kas ar stingru roku kontrolētu NATO daudzo dalībvalstu lielo sūtņu skaitu.

Sagaidāms, ka nākamais NATO vadītājs tiks izraudzīts nākamā gada 3.-5.aprīlī paredzētajā NATO samitā Strasbūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!