Kairā noritošās palestīniešu grupējumu sarunas par nacionālās vienotības valdības izveidi sestdien nonākušas strupceļā, jo puses nav spējušas vienoties par kabineta sastāvu un pilnvarām, vēsta amatpersonas.

Cenšoties atrisināt domstarpības, islāmistu grupējuma "Hamas" un Rietumu atbalstītās palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa kustības "Fatah" delegācijas sarunas komitejās sāka pirms piecām dienām.

"Komitejas paveikušas visu savu darbu, izņemot divus grūtus jautājumus," atzina "Fatah" augsta ranga amatpersona Nabils Šaats, kurš kustību pārstāv komitejā, kam jāvienojas par nacionālās vienotības valdību.

"Grūtības, pirmkārt, ir [ar jautājumu], kāda veida saistības valdībai jāuzņemas, lai iegūtu starptautisko atzīšanu, un, otrkārt, vai tā jāveido no organizāciju [pārstāvjiem] vai neatkarīgajiem," sarunā ar aģentūru AFP sacīja Nabils.

Citas palestīniešu amatpersonas sacīja, ka komitejas savu darbu pabeigs sestdien un pēc tam apkopotos rezultātus nodos saskaņošanas komitejai, kurā būs iekļauti arī Ēģiptes pārstāvji kā vidutāji.

Attiecības starp "Hamas" un "Fatah" ir ārkārtīgi saspīlētas, kopš 2006.gada jūnija, kad islāmisti ar varu savā kontrolē pārņēma Gazas joslu.

Tikmēr "Hamas" pārstāvis no Libānas Osama Hamdans norādīja, ka "pāris pēdējo dienu laikā faktiski nav atrisināts neviens no būtiskajiem jautājumiem".

Savukārt "Hamas" pārstāvis Favzi Barhums norādīja, ka "problēma ir valdības programma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!