Romas labēji noskaņotais mērs Džanni Alemanno otrdien izraisījis skandālu, iekļaujot pilsētas dibināšanas gadadienai veltītā videoklipā ainas ar fašistiskās Itālijas diktatoru Benito Musolīni.
"Tā ir ļoti slikta izvēle," sacīja centriski kreisās opozīcijas deputāts Valters Verīni, pieprasot Alemanno atvainošanos par pilsētas dibināšanas 2762.gadadienai veltīto videoklipu.


Video tika demonstrēts svētdien - trīs dienas pirms gadadienas svinībām -, un tur ainās par Romas vēsturi redzams Musolīni, 1940.gadā pasludinot karu Francijai un Lielbritānijai.


Videoklipā "nav distancēšanās no notikuma, kas iegrūda Itāliju kara šausmās", sacīja Verīni. "Roma nav pelnījusi šādu apvainojumu savai vēsturei, antifašisma vērtībām, kuras ir mūsu demokrātijas pamats."


Alemanno sevi dēvē par "postfašistu" un agrāk ietilpa nu jau likvidētajā ultralabējā Itālijas Sociālajā kustībā, kas tika dibināta uz Musolīni fašisma pelniem. Tagad viņš ietilpst konservatīvajā Nacionālajā aliansē.


Alemanno strīdu raksturoja kā "krāpšanu".


"Ja mēs būtu izlaiduši fašisma posmu, viņi būtu mūs apsūdzējuši, ka mēs vēlamies izdzēst traģiskos fašisma laikus," sacīja mērs, apsūdzot kreisos savtīgā tēmas izmantošanā.


Lēmumu par ainu iekļaušanu videoklipā aizstāvēja arī Romas ebreju kopienas vadītājs, sakot, ka "es nesaskatīju dučes vai fašisma slavināšanu".


Videoklipā, kurš tiek rādīts uz senā Trajāna tirgus sienām, arī redzams mirušais pāvests Jānis Pāvils II un fragmenti no Itālijas neoreālisma režisora Roberti Roselīni filmas.


Saskaņā ar leģendu Romu 753.gadā pirms mūsu ēras dibināja dvīņubrāļi Romuls un Rems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!