Venecuēlas prezidents Ugo Čavess sestdien draudēja izstāties no Amerikas Valstu organizācijas (AVO), kurā, pēc viņa teiktā, dominējot Vašingtona.

Kreisi noskaņotais Čavess un ASV prezidents Baraks Obama pagājušajā mēnesī spieda viens otram roku plaši atspoguļotajā AVO samitā Trinidādā, tādējādi apliecinot abu valstu divpusējo attiecību uzlabošanos pēc desmit gadus ilgā vārdu kara.

AVO, kurā ietilpst visas Amerikas kontinentu valstis, izņemot Kubu, pagājušajā nedēļā iekļāva Venecuēlu to valstu sarakstā, kurām vairāk jādara cilvēktiesību aizsardzības jomā.

Savukārt Čavess apsūdzēja šo organizāciju, ka tā esot atbalstījusi 2002. gada apvērsuma mēģinājumu pret viņu, un ieteica AVO cilvēktiesību komisijai "iet taisnā ceļā uz elli".

Viņš atkārtoti apstiprināja priekšlikumu Latīņamerikas valstīm masveidīgi izstāties no šīs organizācijas un veidot jaunu grupējumu, kas būtu brīvs no, viņa vārdiem sakot, ASV imperiālistiskās ietekmes.

Čavesa sabiedrotie savulaik vārdos apliecināja atbalstu šim priekšlikumam, taču nav spēruši konkrētus soļus, lai veidotu jaunu diplomātisku vienību, kas pārstāvētu Rietumu puslodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!