Grenlandes parlamenta vēlēšanās uzvarējusi partija "Inuit Ataqatigiit", kas atbalsta salas neatkarību.

Vēlēšanas notika tikai dažas nedēļas pirms brīža, kad stājas spēkā jaunais likuma par šīs Dānijas pārvaldītās pusautonomās teritorijas pašpārvaldi.

Kreisi noskaņotā partija "Inuit Ataqatigiit" ("Inuītu kopiena", IA) ieguvusi 43,7% balsu, kas ir divtik, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, kuras notika 2005. gadā.

Tādējādi IA nomainīs kreisi centrisko partiju "Siumut", kas Grenlandē atradusies pie varas trīs desmitgades.

Par "Siumut" balsoja 26,5% grenlandiešu, kas ir par 3,8 procentpunktiem mazāk nekā 2005. gadā.

Pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas tāpēc, lai 21. jūnijā, kad stāsies spēkā likums par Grenlandes pašpārvaldi, jau būtu izveidota jaunā valdība.

Jaunais likums paver Grenlandei ceļu uz iespējamo neatkarību un nodrošina salinieku tiesības uz bagātīgajiem arktiskā reģiona dabas resursu krājumiem. Kopenhāgena nodot vietējo pārziņā arī tieslietas un policiju, kā arī, līdz zināmai robežai, ārlietas.

"Siumut" savulaik panāca Grenlandes pusautonomo statusu, kā arī organizēja 2008. gada referendumu par salas pašpārvaldi, kuru atbalstīja 75,5% vēlētāju.

Tomēr eksperti uzskata, ka vēlētāji sodījuši "Siumut" par tai pārmesto varas ļaunprātīgo izmantošanu, jo partiju pēdējā laikā skārusi skandālu sērija, kas tostarp saistīta arī ar politiķu izdevumiem.

Liberālā partija "Atassut", kas kopā ar "Siumut" veidoja līdzšinējo valdošo koalīciju, otrdienas vēlēšanās ieguvusi tikai 10,9% balsu.

Arī opozīcijā esošie demokrāti piedzīvojuši strauju atbalsta kritumu un izcīnīja 12,7% balsu.

Salu, kurā dzīvo tikai 57 000 cilvēku, plosa asas sociālās problēmas, un tā ir stipri atkarīga no Dānijas subsīdijām.

Tomēr globālā sasilšana varētu atvieglot piekļuvi dabas bagātībām, kas slēpjas zem Grenlandes ledus segas. Eksperti uzskata, ka Grenlandē atrodamas lielas naftas un dabasgāzes, kā arī dimantu, zelta un citu minerālu iegulas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!