Tiesneša Baltasara Garsona ierosinātās izmeklēšanas ietvaros trešdien veikta pirmā Spānijas pilsoņkara upuru mirstīgo atlieku ekshumācija.

Ekshumācijas darbi Santamartas de Teras pilsētiņā valsts ziemeļrietumos tika uzsākti pirmdien vietējās tiesneses Tanijas Čiko uzraudzībā, piedaloties Vēsturiskās atmiņas atjaunošanas asociācijai (ARMH).

Tiek uzskatīts, ka šeit divos kapos apglabātas astoņu cilvēku mirstīgās atliekas, un trešdien ARMH paziņoja, ka atrasti trīs galvaskausi.

"Tas var palīdzēt citiem tiesnešiem, kas joprojām atturas turpināt juridisko procesu," kuru ierosināja tiesnesis Garsons, aģentūrai AFP norādīja ARMH viceprezidents Santjago Makiass.

Pagājušā gada oktobrī Garsons paziņoja, ka sāks izmeklēt to 114 266 cilvēku pazušanas apstākļus, kuri kopš pilsoņkara un tam sekojošās ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras pirmajiem gadiem skaitās bezvēsts prombūtnē.

Tomēr vēlāk Garsons piekāpās prokuratūras prasībām un paziņoja, ka izmeklēšanu pārtrauc.

Vienlaikus atbildību par masu apbedījumu atvēršanu viņš nodeva vietējiem tiesnešiem.

Čiko ir pirmā tiesnese, kas tieši apstiprinājusi šādu ekshumāciju.

Tiek uzskatīts, ka kapā, kura atrakšanu uzsāka pirmdien, apbedīti četri zemnieku, kurus 1936.gada augustā nošāva Franko atbalstītāji.

ARMH uzskata, ka netālu esošajā otrajā kapā apbedīti vēl četri vīrieši, kas tika nošauti divus mēnešus vēlāk.

Vēsturnieki lēš, ka pilsoņkarā abās pusēs krita 500 000 cilvēku.

Spānijas sabiedrībā par pilsoņkara cēloņiem un nozīmi joprojām valda dziļa nevienprātība. Konflikts valsti burtiski sašķēla divās daļās, abām karojošajām pusēm izrādot neiedomājamu brutalitāti, un tā sekas izjūtamas arī pēc septiņām desmitgadēm.

2000. gadā dibinātā ARMH jau atrakusi 2000 pilsoņkara laikā pazudušo cilvēku mirstīgās atliekas, taču tam nav bijusi saistība ar Garsona ierosināto izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!